Update

EU-parlement stemt voor, Nederland tegen: meer geld voor Europa

Het Europees Parlement wil vanaf 2014 elk jaar 5% meer geld voor Europa. Met een grote meerderheid werd het voorstel voor de verhoging van de meerjarenbegroting voor 2014-2020 vandaag aangenomen. De plannen staan haaks op de wensen van Nederland.

Met een grote meerderheid werd het voorstel voor de verhoging van de meerjarenbegroting voor 2014-2020 vandaag in het Europees Parlement aangenomen. Beeld null
Met een grote meerderheid werd het voorstel voor de verhoging van de meerjarenbegroting voor 2014-2020 vandaag in het Europees Parlement aangenomen.

Het bevriezen van de begroting op het niveau van 2013 is volgens de Europarlementariërs geen optie. De extra inkomsten moeten de inflatie opvangen en meer financiële slagkracht geven aan het Europees beleid.

'Verhuiscircus'
Een meerderheid van de Tweede Kamer is echter van mening dat er bezuinigingen zijn te halen bij onder meer de landbouwuitgaven. Ook het 'verhuiscircus' van het Europees Parlement is een flinke kostenpost die onder de loep kan worden genomen. Twaalf keer per jaar vergaderen de Europarlementariërs in Straatsburg waarvoor elke keer een flinke verhuizing nodig is.

Doelstellingen
Volgens de Europarlementariërs is het zonder een verhoging van de gelden niet mogelijk de gestelde Europese doelstellingen te halen. Landen die tegen de plannen zijn, moeten dan maar aangeven welke doelstellingen ze minder belangrijk vinden of zelf willen laten vallen, zo meent het Europees Parlement. Ook wil het af van allerlei uitzonderingsregels en kortingen voor Europese landen, die ook Nederland geniet.

Verzet
Vorige week gaf een meerderheid van de Tweede Kamer het kabinet de opdracht ervoor te zorgen dat de begroting niet omhoog gaat, ook niet met de inflatie. Premier Mark Rutte gaf al aan dat het lastig zal worden dit verzet vol te houden en daarnaast te vragen om terugbetaling van minimaal 1 miljard euro uit Brussel.

Europarlementariër Hans van Baalen van de VVD stemde tegen de verhoging van de begroting. Volgens de VVD'er zijn er in de voorstellen te weinig prioriteiten gesteld. 'Europa moet de concurrentie met de groeiende economieën in Azië en Latijns-Amerika aankunnen', aldus Van Baalen, die pleit voor een grote nadruk in Europa op onderzoek en ontwikkeling, energie en infrastructuur.

Modern budget
Ook de PvdA was tegen. 'Met een hervormd en modern budget kunnen we de EU slagvaardig maken, zonder enige twijfel', aldus Thijs Berman. 'Het is een misvatting dat Europa alleen maar beter kan worden met meer geld.'

GroenLinks daarentegen is blij. Europarlementariër Bas Eickhout stoort zich aan diegenen die enerzijds roepen dat Europa meer verantwoordelijkheid moet krijgen, maar anderzijds zeggen dat de financiën omlaag moeten. 'Wees dan mans genoeg om aan te geven welk beleid geschrapt moet worden.'

Begrotingsvoorstel
Op dit moment komt de begroting overeen met 1,06% van het bruto nationaal product in de hele Europese Unie. Voor dit jaar gaat het om een bedrag van 126,5 miljard euro.

Eind juni komt de Europese Commissie met een voorstel voor de begroting, waarna de lidstaten het met elkaar eens moeten worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden