EU-parlement akkoord met omstreden EU-commissaris

Het Europees Parlement (EP) gaat akkoord met de benoeming van de Maltees Tonio Borg tot Europees commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid. Een duidelijke meerderheid van de afgevaardigden stemde woensdag in met diens benoeming.

De Maltees Tonio Borg wordt Europees commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid. Beeld AFP
De Maltees Tonio Borg wordt Europees commissaris voor Gezondheid en Consumentenbeleid.Beeld AFP

Vooral linkse en liberale politici twijfelden of de conservatieve katholiek wel geschikt is voor de topfunctie. Maar de grootste fractie in het EP, de christendemocraten, schaarde zich eerder al volmondig achter de vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken van Malta. Borg wil zijn landgenoot John Dalli opvolgen, die zich gedwongen zag op te stappen in verband met een omkoopschandaal.

Van de EP-afgevaardigden gingen er in de geheime stemming 386 akkoord met Borg, 281 stemden tegen en 28 onthielden zich. Een deel van de sociaaldemocraten en de liberalen lijkt de Maltees het voordeel van de twijfel te gunnen, zeggen betrokkenen.

Borg had zich onlangs tijdens een hoorzitting in het EP verdedigd tegen kritiek op zijn standpunten over abortus, vrouwen- en homorechten. Hij verklaarde zich in te zullen zetten voor de Europese waarden en normen.

Volgens CDA-Europarlementariër Esther de Lange maakten veel liberalen en socialisten een politiek spelletje van de benoeming. Borg deed het goed tijdens de hoorzitting en hij hield zich daarbij aan de Europese verdragen, aldus De Lange in een verklaring.

De PvdA-delegatie in het EP ziet dat anders en stemde tegen. Volgens parlementariërs Judith Merkies en Emine Bozkurt heeft Borg er in het verleden duidelijk blijk van gegeven de rechten van homoseksuelen en vrouwen te veronachtzamen of zelfs te schenden. 'Er is dan ook weinig vertrouwen dat Borg op dit gebied snel kan en zal veranderen.'
'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden