EU optimistisch na Spaans 'ja'

De Europese Commissie heeft gisteren met veel fanfare de overwinning van het 'ja'-kamp in het Spaanse referendum over de grondwet gevierd...

Van onze correspondent Bert Lanting

Ruim driekwart van de kiezers stemde voor het document dat volgens de EU-leiders nodig is om de Unie bestuurbaar te houden nu de EU tot 25 landen is uitgebreid.

Wallstrom gaf echter toe dat de lage opkomst - slechts 40 procent van de kiezers nam de moeite om naar de stembus te gaan - te denken geeft. 'We zijn allemaal bezorgd over de lage opkomst in het algemeen. Dit is een enorme uitdaging voor de democratie,' aldus Wallstrom.

Na het Spaanse referendum volgens nog in negen landen volksstemmingen over de Europese grondwet. Nederland is als één van de eerste landen aan de beurt op 1 juni. Ook Frankrijk wil rond die tijd een referendum houden, maar dat wordt mogelijk vervroegd tot mei. In Portugal gaan de kiezers in april naar de stembus om hun mening te geven over het document.

Ook staatssecretaris Nicolaï (Europese Zaken) was opgetogen over de uitslag in Spanje. Hij was 'zeer gelukkig dat de reeks referenda zo is gestart'. Volgens hem heeft de campagne van de regering-Zapatero voor de grondwet goed gewerkt.

Vooral het inzetten van populaire figuren zoals Johan Cruijff is volgens de staatssecretaris heel effectief gebleken. Toch heeft de regering volgens hem nog geen plannen in die richting. 'We zijn hardstikke voor het verdrag, maar we hebben nog geen plannen om Cruijff in te schakelen', zei Nicolaï.

De regering heeft ook nog geen plannen voor tv-spotjes om de grondwet aan te prijzen. Voorlopig zal het volgens hem beperkt blijven tot de één miljoen euro die de regering aan de referendumcommissie ter beschikking heeft gesteld.

Maar als er een grote 'campagne van tegenstanders van de constitutie komt, dan zal de regering wel de 'oorlogskas' van anderhalf miljoen euro aanspreken om campagne te voeren voor de grondwet. 'Als er met grof geld wordt gesmeten, dan mag de regering niet met gebonden handen afwachten,' aldus Nicolaï.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden