EU op voet van handelsoorlog met Rusland over importstop varkens

Vier wilde zwijnen in het oosten van Polen en Litouwen kosten de varkenshouderij in Europa honderden miljoenen euro's en brengen Rusland en de Europese Unie op voet van handelsoorlog met elkaar.

AMSTERDAM - Dinsdag waarschuwde Europees commissaris van handel Karel De Gucht voor de laatste maal: als de Russen binnen zestig dagen niet ophouden met een importverbod op alle Europese varkens en varkensvlees, dan legt de EU de kwestie voor aan de wereldhandelsorganisatie WTO.


De varkenskwestie begon in januari dit jaar. Bij de grens van Polen en Litouwen met Wit-Rusland werden vier wilde zwijnen aangetroffen die waren besmet met Afrikaanse varkenspest: een voor varkens en zwijnen fatale besmetting, voor mensen ongevaarlijk. Onmiddellijk sloot Rusland zijn grens voor alle import van varkens en varkensvlees uit de EU. In 2013 exporteerde de Europese Unie nog voor 1,3 miljard euro aan varkens(vlees) naar dit land, vooral uit Nederland, Denemarken en Duitsland.


Volgens de Europese Commissie klopt er niets van de Russische importstop. Het virus komt wel voor in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne, maar niet of nauwelijks in de EU. In Rusland zelf zijn er sinds 2007 600 gevallen in het wild gerapporteerd, en 400 bij veehouderijen. In Wit-Rusland is het virus vaste gast, maar toch sloten de Russen nog nooit de Wit-Russische grens. Tot voor kort bleef ook de Russische invoer uit Oekraïne ongemoeid.


In 2007 kwam de Afrikaanse varkenspest voor het eerst in lange tijd weer buiten Afrika voor: in Georgië. Van daaruit verspreidde de kwaal zich naar Rusland, en daarna naar Wit-Rusland en Oekraïne. Toen de kwaal in Wit-Ruland werd gesignaleerd, sloot Rusland alleen zijn grens voor import uit de regio Vitebsk, in het uiterste oosten van Wit-Rusland. In september en oktober vorig jaar maakte Rusland nog melding van tientallen wilde zwijnen met het virus en uitbraken op boerderijen.


De schade voor de Europese varkenshouders als gevolg van de Russische importstop is veel groter dan de 1,3 miljard euro op jaarbasis die nu niet kan worden geëxporteerd. Gevolg van de exportstop is dat de Europese markt overvoerd is met varkensvlees en dat daardoor de prijs daalt. Aanvankelijk daalde de prijs hard, maar daarna herstelde die zich weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden