EU ontkent verhullen publikatie Tsjernobyl

De Europese Commissie heeft maandag ontkend dat zij nieuwe, verontrustende gegevens over de toestand van de kerncentrale in Tsjernobyl uit de publiciteit heeft willen houden....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het betreft een tussentijdse rapportage, die werd gemaakt in opdracht van de Commissie door een groep bedrijven uit Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Hieruit blijkt dat de betonnen sarcofaag rond de in 1986 geëxplodeerde kernreactor nummer 4 bij Tsjernobyl zich in een zorgwekkende toestand bevindt. De kans op lekkages van radioactieve stoffen is groot. De groep bedrijven heeft op 16 maart toestemming gevraagd om een persbericht te doen uitgaan over de bevindingen en die ook gekregen. Persconferenties werden echter geweigerd, omdat de Commissie vreesde dat de bedrijven die zouden gebruiken om reclame te maken voor zichzelf, zo verklaarde een EU-woordvoerder gisteren.

Hij zei dat een definitieve versie van het rapport, waarin ook aanbevelingen komen te staan over mogelijke oplossingen, in juni zal verschijnen.

De groep bedrijven die sinds september vorig jaar de Tsjernobyl-reactor in studie heeft, opereert onder de naam Alliance. De groep constateerde dat er een kans is dat radioactieve stoffen zoals uranium, cesium en plutonium in de voet van de verongelukte kernreactor naar buiten zullen lekken. Het idee is de bestaande sarcofaag op diverse punten te verstevigen, en vervolgens voor enkele miljarden guldens een tweede daar omheen te bouwen. Die zou zo'n honderd jaar mee moeten. De komende maanden wordt een gedetailleerd ontwerp uitgewerkt, en zal een kostenschatting worden opgesteld.

Zo'n extra omhulsel vergt veel ruimte. De bouw ervan zou daarom sluiting betekenen van kernreactor 3, die direct naast nummer 4 staat. Nummer 3 is, bij gebrek aan andere elektriciteitscentrales, nog steeds in gebruik. Het Westen dringt uit veiligheidsoverwegingen al enige tijd aan op sluiting van de vijf kerncentrales in Oekraïne, waaronder die bij Tsjernobyl.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden