EU onderzoekt mobiel bellen in buitenland

De lidstaten van de Europese Unie gaan de tarieven voor mobiel bellen in het buitenland onderzoeken. Dat staat in een bijlage bij een pakket nieuwe Europese telecomregels, dat het Europees Parlement woensdag heeft aangenomen....

ANP

EU-commissaris Liikanen van IT-zaken verwacht dat het onderzoek uiteindelijk zal leiden tot lagere mobiele belprijzen voor de consument. Nu is het volgens Liikanen nog volstrekt onduidelijk hoe de tarieven tot stand komen. Telefoonmaatschappijen maken in het buitenland gebruik van de gsm-netwerken van collega's. Het vermoeden is dat daarvoor te veel geld wordt gevraagd.

In de Brusselse bijlage wordt gesteld dat de nationale telecomtoezichthouders de markt voor internationale 'roaming', zoals de techniek heet, moeten analyseren. Eerder al was EU-commissaris Monti van mededinging een onderzoek op Europees niveau begonnen.

Het akkoord over de telecomregels kon nauwelijks nog uitblijven toen de Europese ministers maandagavond belangrijke toezeggingen deden aan het Europees Parlement. De EU-ministers bleken bereid om een deel van de macht van de nationale telecomautoriteiten, zoals de Opta in Nederland, op te offeren aan 'Brussel'.

De nieuwe richtlijnen gaan niet alleen over telefonie, maar ook over andere vormen van telecommunicatie zoals satellietverkeer en radiofrequenties. Volgens Liikanen zijn de regels vereenvoudigd: twintig oude pakketten regels worden vervangen door zes nieuwe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden