EU-Ombudsman: Barroso komt te makkelijk weg met overstap naar zakenbank VS

De Europese Ombudsman vindt dat voormalig Europese Commissievoorzitter Barroso te makkelijk wegkomt met diens omstreden overstap naar de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De Ombudsman overweegt zelf in de kwestie te duiken en zet daarmee huidig Commissievoorzitter Juncker onder druk alsnog maatregelen te nemen.

Demonstranten protesteren tegen de overstap van voormalig voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso naar de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.Beeld epa

De waarschuwing deze week van de Ombudsman - de Ierse O'Reilly - volgt op het milde advies van het speciale 'ethische comité', dat zich op verzoek van Juncker uitsprak over de nieuwe baan van Barroso bij Goldman Sachs. Het comité erkent dat de stap van Barroso de reputatie van de Commissie en de EU heeft beschadigd. Barroso heeft niet de weloverwogen keuze gemaakt die verwacht mag worden van iemand die tien jaar de Commissie leidde, concludeert het comité.

Ondanks deze kritiek oordeelt het comité dat Barroso het Europees Verdrag - dat oud-Commissarissen oplegt 'eerlijkheid en kiesheid te betrachten' bij het aanvaarden van een nieuwe baan - niet heeft geschonden. Er is dan ook geen reden Barroso voor de rechter te slepen om hem zijn pensioenrechten af te nemen. Het ethisch comité is een onafhankelijk en bestaat uit een oud-rechter, een oud-europarlementariër en een voormalig medewerker van de Commissie.

In haar reactie stelt de Ombudsman dat het comité zich louter heeft gebaseerd op de brieven die Juncker en Barroso die hebben opgestuurd. 'Er is geen enkel bewijs, althans in het advies, dat andere relevante documenten zijn opgevraagd of ontvangen, of gesprekken met betrokken personen gevoerd', aldus Ombudsman O'Reilly. Zij benadrukt dat Juncker nu moet beslissen of hij hiermee de zaak-Barroso als afgehandeld beschouwt of niet. O'Reilly heeft weinig vertrouwen in nieuwe actie van Juncker, getuige het feit dat de Commissievoorzitter toch nog toe niet bereid was de gedragscode voor oud-Commissarissen aan te scherpen. De Ombudsman denkt daarom na over 'volgende stappen' van haar kant, inclusief een eigen onderzoek.

Afkoelingsperiode

De overstap van Barroso naar Goldman Sachs heeft veel ophef veroorzaakt. Ruim 150 duizend mensen - onder wie tienduizenden EU-ambtenaren - ondertekenden een petitie voor sancties tegen de voormalige Commissiebaas. Goldman Sachs geldt als het symbool van de bancaire hebzucht. Adviezen van de zakenbank speelden een belangrijke rol bij het ontstaan van de eurocrisis en de Griekse crisis. Juncker liet eerder weten dat hij nooit voor Goldman Sachs zou hebben gekozen. Ook nieuwe banen van oud-Commissarissen Kroes en Ferrero-Waldner stuitten op veel kritiek.

Barroso heeft zich aan de gedragscode voor oud-Commissarissen gehouden. Die code schrijft een 'afkoelingsperiode' van 18 maanden voor bij het aannemen van banen die te maken hebben met het voormalige werkterrein van de Commissaris. Barroso's overstap naar Goldman Sachs kwam na 20 maanden.

De leidraad uit het Verdrag voor nieuwe banen ('eerlijkheid en kiesheid') is niet aan een termijn gebonden maar het ethisch comité oordeelt dat die begrippen rijkelijk vaag zijn. Het comité vindt dat de private sector geen verboden werkterrein mag zijn voor een oud-Commissaris. Het Europees Parlement eiste eerder een afkoelingsperiode 2 tot 5 vijf jaar wat het Brusselse netwerk van een oud-Commissaris minder waardevol maakt voor nieuwe werkgevers.

Oud-werknemers van de Europese Unie leveren een petitie af met ruim 150 duizend handtekeningen voor sancties tegen Barosso.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden