EU nog ver weg voor Turkije

Turkije voldoet nog niet aan de politieke voorwaarden voor toelating tot de Europese Unie. Dat harde oordeel velde eurocommissaris Günter Verheugen gisteren bij de presentatie van de voortgangsrapporten over de landen die bij de EU willen....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens de Commissie moet vooral Polen nog dringende problemen oplossen. De Commissie maakt zich vooral zorgen over de gebrekkige controle op de veiligheid van voedsel en het ontbreken van een betrouwbaar systeem om hulpgelden voor de landbouw te verdelen.

Ook de andere toetredingslanden kregen het dringende advies hun regels op het gebied van bijvoorbeeld hygiëne, opleidingen en staatssubsidies snel aan te passen aan de Europese normen.

Veruit de hardste woorden waren echter voor Turkije, dat ook hoopt op lidmaatschap van de EU. Volgens de Commissie heeft Turkije het afgelopen jaar een reeks 'verregaande' politieke en justitiële hervormingen doorgevoerd, maar blijft het in gebreke als het gaat om de vrijheden voor minderheden en de uitvoering van uitspraken van de Europese mensenrechtenhof.

Ook het uitblijven van een regeling voor Cyprus vormt 'een ernstig obstakel' voor de aspiraties van Turkije. De regering van het Turkse deel van Cyprus wees dit jaar een plan van de VN voor hereniging van het eiland af.

Volgens Verheugen is de hereniging van Cyprus geen absolute voorwaarde voor de toetreding van Turkije, maar zal het uitblijven van een compromis wel een politiek probleem vormen.

Europarlementariër Jules Maaten (VVD) concludeerde dat Turkije 'nog in de verste verten niet toe is aan toetreding tot de EU'. Hij erkende dat er wel politieke vooruitgang is geboekt. 'Maar het heeft toch iets van de processie van Echternach: twee stappen vooruit en én achteruit.'

Het grootste probleem blijft volgens Maaten de rol van het leger in Turkije. Volgens hem is de Turkse regering wel 'van goede wil', maar blijft het de vraag of de militairen zich buiten de politiek zullen houden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden