EU noemt Hamas en Jihad terroristische netwerken

De Europese Unie heeft de Palestijnse Autoriteit maandag opgeroepen de 'terroristische netwerken' Hamas en de Islamitische Jihad te ontmantelen. Verdachten moeten worden gearresteerd en vervolgd....

Niet eerder kozen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken over het conflict in het Midden-Oosten zo'n harde toon tegen de Palestijnen.

Volgens de Franse minister Védrine wilden sommige lidstaten in de verklaring over het weer oplaaiend geweld zelfs alleen die partij aanspreken. Maar uiteindelijk is ook Israël onder druk gezet met een oproep militairen terug te trekken uit de bezette gebieden en een eind te maken aan de 'buiten-rechtelijke executies'. De hoge vertegenwoordiger van buitenlandse betrekkingen van de EU, Solana, is gisteren naar het Midden-Oosten vertrokken in een poging het vredesproces weer op gang te brengen.

De Nederlandse minister Van Aartsen noemde de verklaring 'naar twee kanten hard'. 'De Palestijnen moeten een ander pad op, maar ook Israël dient een weg terug naar onderhandelingen te vinden.' De bewindsman beklemtoonde dat Arafat meer 'moet en kan doen'. 'Hij heeft een lijst gekregen van potentiële zelfmoordenaars. Die moet hij arresteren.'

Van Aartsen zei recent nog bij de regeringen van Syrië, Saudi-Arabië en Iran te hebben aangedrongen op het aanpakken van organisaties als de Jihad en Hezbollah. Dat de EU dergelijke groeperingen als terroristen beschouwt, is volgens hem al gebleken door initiatieven als het stopzetten van geldstromen waarvan ze zouden kunnen profiteren.

De minister van Planning en Internationale Samenwerking van de Palestijnse Autoriteit, Shaath, reageerde gisteren gereserveerd op de oproep van de EU. Hij was gisteren in Brussel voor overleg met de EU, net als de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Peres.

Shaath wees erop dat ook zijn regering aanslagen op burgers veroordeelt, maar voegde eraan toe dat een volk het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen een bezetting. Hij verklaarde bereid te zijn op te treden tegen terroristen, 'maar hoe kun je dat doen als Israël zelf onze politieagenten en veiligheidspersoneel doodt?'

Peres noemde de EU-verklaring een 'uitgebalanceerd document'. Hij weigerde de strekking ervan als een overwinning te bestempelen. 'We zoeken niet naar een overwinning. We zoeken naar vrede.' Hij maakte duidelijk dat Israël niet van plan is zich terug te trekken zolang Arafat de extremisten niet onder controle heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden