EU: nieuwe sancties Iran en plan voor olieboycot

De Europese Unie heeft een reeks nieuwe sancties opgelegd tegen 180 Iraanse individuen en bedrijven. Het gaat onder meer om het bevriezen van tegoeden, om handelsverboden en reisbeperkingen. Over een mogelijke olieboycot tegen Iran wordt nog gesproken.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De stappen zijn een reactie op het Iraanse atoomprogramma. Volgens een recent rapport van het Internationaal Atoomagentschap zijn er sterke aanwijzingen dat het land werkt aan nucleaire wapens. Een deel van de nieuwe personen en bedrijven op de zwarte lijst is direct betrokken bij het nucleaire programma van het bewind. De EU richt zich ook op de staatsrederij IRISL en activiteiten van de Revolutionaire Garde.

In januari willen de EU beslissen over verdere sancties tegen Iraanse banken, transport- en energiebedrijven. Met name over een olieboycot heerst nog verdeeldheid. Na Saoedi-Arabië is Iran de grootste olie-exporteur in de regio. Diverse economisch zwakkere Europese landen leunen op olieleveranties uit Iran.

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé wil met name Griekenland, dat veel Iraanse olie importeert - naar verluidt tegen gunstige voorwaarden - geen verbod. Experts verwachten dat de olieprijs kan stijgen als de EU Iraanse olie gaat weren.

'Griekenland was terughoudend', zei Juppé. 'We moeten daar rekening mee houden. We moeten samen met onze partners zorgen dat het verlies wordt gecompenseerd door een toename in de productie van andere landen. Het is zeker mogelijk.'

Het is echter de vraag of Iran hiervan in problemen zal raken. Het heeft China een trouwe afnemer.

'Ik ben bereid erin mee te gaan', zei de Zweedse minister Carl Bildt over een boycot. 'Maar ik betwijfel of die veel effect zal hebben.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden