NieuwsBrexit

EU neemt nog geen besluit over eventueel uitstel Brexit

De Europese Unie wacht af wat er komende dagen in Londen gaat gebeuren en neemt tot die tijd geen besluit over een eventueel uitstel van de Brexit.

null Beeld EPA
Beeld EPA

EU-president Donald Tusk gaat eerst de lidstaten raadplegen over hoe er gereageerd moet worden op de brieven die de Britse premier Boris Johnson zaterdagavond aan Brussel heeft gestuurd. Eind van de week overlegt de EU verder, melden zondag bronnen in Brussel.

In een van de brieven die de EU heeft ontvangen, verzoekt Johnson om uitstel van de Brexit tot 31 januari. Niet omdat hij dat wil, maar omdat hij dit moet vragen van het Britse parlement. Hij heeft dit schrijven dan ook niet ondertekend. In een andere brief, geadresseerd aan Tusk, schrijft hij tegen uitstel te zijn omdat dit ‘de belangen van het Verenigd Koninkrijk en de EU zou schaden’. Hij zegt er vertrouwen in te hebben dat hij zijn Brexit-deal met de EU voor de deadline van 31 oktober door het parlement krijgt.

De ambassadeurs van de EU-landen kwamen zondagochtend bijeen. Het overleg was kort en formeel. Zij gingen inhoudelijk niet op de brieven in. Er werd niets gezegd over een mogelijk uitstel. Tusk gaat de komende dagen de leiders van de 27 EU-landen consulteren. Vrijdag, misschien donderdag, is er een nieuwe bijeenkomst van de ambassadeurs over deze kwestie, aldus een diplomaat.

Door af te wachten wil de EU afstand houden tot de felle strijd die in Londen woedt tussen Johnson en het Lagerhuis. Zij past ervoor een pion te worden in dit drama dat steeds weer nieuwe, verrassende wendingen laat zien. ‘Wij nemen de tijd om te kijken hoe het politieke proces in Londen verloopt. We willen niet worden meegezogen in de Britse interne politiek’, zegt de diplomaat.

Als de EU al meteen tot uitstel zou hebben besloten, zou dat de druk hebben weggehaald bij het Lagerhuis, met de kans dat er weer voor langere tijd niks gebeurt aan het Brexit-front. Als de EU daarentegen direct beslist had géén uitstel te verlenen, zou zij de kant hebben gekozen van Johnson, die met de harde deadline van 31 oktober het parlement voor het blok wil zetten, in de hoop dat het eindelijk toegeeft en zijn Brexit-deal aanvaardt.

Nu laat de EU een uitstelbesluit nog even boven de markt hangen om af te wachten of Johnsons deal met de EU deze week alsnog een parlementaire meerderheid krijgt. Zo ja, dan is het misschien nog net mogelijk het hele proces op tijd voor 31 oktober af te wikkelen. Zo niet, dan kan in een later stadium alsnog tot uitstel van de Brexit-datum worden besloten. Waarschijnlijk zullen de meeste EU-lidstaten daar dan wel mee instemmen, al is de Franse president Emmanuel Macron terughoudend. Er moet volgens hem wel een duidelijke reden voor uitstel zijn, zoals nieuwe verkiezingen of een referendum.

De afwachtende opstelling van de EU lijkt ietsje gunstiger voor Johnson. Hij kan de komende dagen het Lagerhuis bewerken in de wetenschap dat de parlementariërs er op dit moment niet helemaal zeker van kunnen zijn dat Brussel uiteindelijk zal instemmen met uitstel.

Meer over de Brexit-saga

Boris Johnson heeft zaterdagavond wraak genomen op het Lagerhuis door een ongetekend uitstelverzoek naar de EU te sturen.

Eerder op de dag dwong het parlement de Britse premier, middels een amendement, om uitstel aan te vragen in Brussel. Daarmee is de Lagerhuisstemming over het Brexit-akkoord dat Johnson met de Europese Unie heeft gesloten voorlopig uitgesteld.

Over één ding zijn de Britten wel eensgezind: (bijna) iedereen is Brexitsaga zat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden