EU neemt NAVO-operatie Bosnië in december over

De Europese Unie gaat in de eerste twee weken van december de ordehandhaving in Bosnië overnemen van de NAVO...

ANP

De ambassadeurs van de EU-lidstaten zullen hier eind deze maand zo goed als zeker hun goedkeuring aan geven. Eerder was al overeengekomen dat de EU het werk van de NAVO overneemt, omdat de Amerikanen zich willen terugtrekken uit Bosnië. Van de huidige 7000 NAVO-troepen is al meer dan 80 procent afkomstig uit EU-landen.

De meeste EU-lidstaten zullen meer militairen naar Bosnië sturen, om de troepenmacht met de nieuwe naam ALTHEA op peil te houden. Nederland behoudt ongeveer vijfhonderd militairen in Bosnië. Ook Canada en Chili hebben aangegeven de EU-operatie te willen ondersteunen. Zij zullen waarschijnlijk echter hooguit enkele tientallen militairen sturen.

Militaire experts van de EU zijn nu al betrokken bij de planning van de NAVO-operatie, onder meer in de Bosnische hoofdstad Sarajevo. De NAVO blijft op de achtergrond wel betrokken bij de ordehandhaving in Bosnië, onder meer op planningsgebied. De EU krijgt wel de eindverantwoordelijkheid. De militairen krijgen op hun uniform ook een kleine Europese geel-blauwe vlag in plaats van een NAVO-logo.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden