EU neemt missie over in Bosnië

De Europese Unie begint vandaag aan haar grootste militaire operatie. In Bosnië-Herzegovina is de SFOR-missie onder NAVO-vlag na negen jaar overgedragen aan de EU-missie EUFOR....

De officiële machtsoverdracht wordt vandaag in Sarajevo met een ceremonie luister bij gezet. EUFOR, met zevenduizend manschappen uit 22 EU-lidstaten en nog eens elf derde landen, komt onder leiding te staan van de Britse generaals David Leakey en John Reith.

Zo'n duizend Amerikaanse militairen die voor de SFOR-stabilisatiemacht in Bosnië waren, worden vervangen door Europese militairen. Viervijfde van het SFOR-contingent was al Europees, en blijft er gestationeerd onder nieuw commando. EUFOR zal naar verwachting zeker drie jaar actief zijn.

Voor de Europese Unie is de machtsoverdracht een cruciale stap voor de verwezenlijking van een Europees veiligheids- en defensiebeleid, naast samenwerking binnen de NAVO. Na de operatie-Artemis in Noordoost-Congo en Concordia in Macedonië wordt de operatie in Bosnië-Herzegovina de belangrijkste militaire onderneming onder EU-vlag.

Europa wil bewijzen in staat te zijn zelfstandig militaire missies uit te voeren. De EU wil zich in de toekomst vooral toeleggen op operaties die voor de NAVO geen prioriteit (meer) hebben.

Paddy Ashdown, die in Sarajevo zowel de VN als de EU vertegenwoordigt, ziet de missie als 'de enige grootschalige poging om het Europees veiligheids- en defensiebeleid in de praktijk te brengen'. In de jaren negentig stond Europa machteloos in het Balkan-conflict. Het kon de val van Sarajevo niet voorkomen. Nederlandse troepen wisten de massamoord in Srebrenica niet te verijdelen.

De NAVO-troepen werden in december 1995 in Bosnië-Herzegovina gestationeerd nadat de Amerikaanse president Clinton de Dayton-vredesakkoorden had gesloten tussen de Kroaten, Serviërs en Moslims.

Net als de SFOR zal EUFOR zich bezighouden met de wederopbouw, bestrijding van criminaliteit en opsporing van oorlogscriminelen voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Onder hen zijn Radovan Karadzic, de voormalige leider van de Bosnische Serviërs, en diens militaire chef Ratko Mladic. Bosnië-Herzegovina zit in de wachtkamer om EU-lid te worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden