Nieuws E-Boeken

EU na twee jaar onderhandelen eindelijk akkoord met btw-verlaging e-boeken

Het btw-tarief voor e-boeken en andere elektronische uitgaven (kranten, tijdschriften) mag omlaag waardoor ze goedkoper worden. Na twee jaar onderhandelen bereikten de EU-lidstaten daarover dinsdagmorgen in Luxemburg een akkoord. Nederland wil de nieuwe regeling snel toepassen, waardoor de btw op e-uitgaven daalt van 21 naar 9 procent.

Een vrouw leest een boek op een e-reader. Beeld Joost van den Broek

Minister Hoekstra en staatssecretaris Snel van Financiën lieten de Tweede Kamer eerder weten de btw-verlaging direct op te pakken zodra de EU akkoord zou gaan. Nu zitten e-uitgaven nog in het hoge btw-tarief (in Nederland 21 procent) terwijl hun papieren pendant in het lagere (in sommige lidstaten zelfs een nultarief) vallen. In Nederland is het lage tarief nu 6 procent maar dat gaat omhoog naar 9 procent.

20 miljoen euro

Omdat het Europees Parlement al eerder instemde, kan het akkoord tussen de EU-landen binnen een maand in een wetstekst worden omgezet. Daarna is het aan de lidstaten of ze er gebruik van willen maken. Hoekstra en Snel zeggen dat 'zo spoedig mogelijk' te doen maar er moet nog wel financiële dekking worden gevonden voor de circa 20 miljoen euro aan btw-inkomsten die de schatkist daardoor misloopt.

Uitgeversorganisaties reageerden verheugd op het akkoord.  Zij pleiten al jaren voor een lagere btw op e-publicaties. Dat e-boeken en andere elektronische uitgaven onder het hoge tarief vielen, is een erfenis van de belastingwetgeving uit de vorige eeuw toen digitale versies van boeken en kranten niet of nauwelijks bestonden. De EU heeft inmiddels de digitalisering van de economieën verheven tot speerpunt, dus de btw-anomalie moest verdwijnen.

Btw-fraude 

De btw-verlaging werd echter lange tijd gegijzeld door een meningsverschil over hoe btw-fraude aan te pakken. Vooral Tsjechië lag dwars. Na twee jaar onderhandelen, is de weerstand nu toch weggewerkt. EU-voorzitter Oostenrijk zei ‘zeer gelukkig’ te zijn met het akkoord, dat overigens goeddeels door de vorige EU-voorzitterschappen was voorbereid. 

Frankrijk, Spanje, Italië en Luxemburg hanteren nu een 'superverlaagd' btw-tarief (minder dan 5 procent) voor papieren uitgaven. In België, Zweden Denemarken, Ierland en Groot-Brittannië, wordt er helemaal geen btw over geheven. Deze landen mogen voor de e-publicaties eenzelfde extra verlaagd (of geen) btw-tarief invoeren.

Wordt e-book goedkoper dankzij lagere btw?

De uitgevers van e-books, digitale kranten en -tijdschriften profiteren als de btw omlaag gaat. Voor de lezer is dat de vraag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.