'EU moet IS bestrijden met tegenpropaganda'

EU-landen moeten terreurorganisaties als IS en Al Qaida veel agressiever en professioneler aanpakken op internet. Dat betekent schokkend beeldmateriaal van moslimterroristen blokkeren, maar ook kiezen voor de tegenaanval met clips waarin IS wordt neergezet als een bende door seks geobsedeerde verkrachters.

Irene de Zwaan en Marc Peeperkorn
Een beeld uit de video die Islamitische Staat maakte van de onthoofding van de Amerikaan James Foley Beeld ap
Een beeld uit de video die Islamitische Staat maakte van de onthoofding van de Amerikaan James FoleyBeeld ap

Dit zegt EU-antiterreurcoördinator Gilles de Kerchove vandaag in een interview met de Volkskrant. De Kerchove roept de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie vandaag op de radicalisering van moslims via internet een halt toe te roepen. Volgens De Kerchove is internet steeds meer de leerschool voor potentiële terroristen. De EU-ministers proberen vandaag in Riga een antwoord te vinden op de toenemende terreurdreiging.

De Kerchove wijst erop dat de onthoofdingsvideo's van IS uiterst geraffineerd zijn gemaakt. Sommige zijn gedurende zes uur opgenomen om het afschrikwekkende effect te maximeren. 'Dat zijn dus geen amateurs die alleen even de onthoofding filmen.' De antiterreurcoördinator wil dat de EU-landen reclamemensen en pr-experts inhuren om minstens zo effectief te zijn op internet als de terroristen.

Hij bepleit een veelzijdige aanpak: overtuigende informatie voor moslims om complottheorieën over het Westen te ontkrachten, én teleurgestelde jihadisten die vertellen dat IS bestaat uit gevaarlijke gekken die zich vergrijpen aan vrouwen en opgewonden raken van bloed. Ook meent De Kerchove dat EU-landen propaganda van terroristen op internet - via Twitter, YouTube en andere de sociale media - moeten blokkeren. 'We moeten ze opjagen.'

null Beeld telemans/Hollandse Hoogte
Beeld telemans/Hollandse Hoogte

Aantal accounts groeit

Het aantal Twitter-accounts dat aan Islamitische Staat is gelieerd groeit en verandert zo snel, dat de propagandastroom nauwelijks is bij te houden. Alleen al in de herfst van vorig jaar al zijn er 45 duizend accounts aangemaakt die loyaal zijn aan IS, blijkt uit onderzoek van J.M. Berger, een terrorismedeskundige die verbonden is aan het Amerikaanse Brookings Instituut. Hij presenteerde dinsdag zijn bevindingen aan het Amerikaanse Congres en legde uit hoe jihadisten tot nu de tegenwerking op internet omzeilen.

Zo maken ze vaak gebruik van 'bots', computergestuurde Twitteraccounts die automatisch tweets plaatsen en retweeten. Uitspraken van IS-leiders, verslagen van het slagveld in Syrië en Irak en onthoofdingsfilmpjes krijgen zo een groot bereik. Ook duiken steeds meer IS-accounts op die niet reppen van geweld, maar juist het dagelijks leven in het kalifaat belichten. Een voorbeeld is @ISILCats, waarop IS-strijders op komische wijze met katten poseren.

De meerderheid van de tienduizenden accounts heeft nog geen 500 volgers. Geen enkel account, stelt Berger, had in de herfst meer dan 50 duizend volgers - eerder in 2014 waren er nog accounts met meer dan 80 duizend. Vermoedelijk komt dat doordat Twitter steeds actiever accounts van extremisten opschort, en daarbij selecteert op het aantal volgers en aantal tweets en retweets.

Of het verwijderen van IS-accounts zin heeft, is zeer de vraag. Gebruikers zijn bedreven in het aanmaken van nieuwe accounts, vaak onder een andere naam. Dat gebeurt razendsnel, soms in luttele seconden. 'Als de schorsingen niet in een consistent tempo doorgaan volgens consistente criteria, dan zal het beoogde netwerk zich opnieuw ontwikkelen', zei Berger. 'Je zult onkruid nooit verslaan, maar je moet het wel beheren. Als je daarmee stopt, steekt het de kop weer op.'

Lees hier het interview met Gilles de Kerchove.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden