'EU moet Ayaan Hirsi Ali gaan beveiligen’

De Europese Unie moet de kosten van de beveiliging van Ayaan Hirsi Ali gaan dragen nu Nederland dat niet langer doet....

Zij proberen in het Europees Parlement een meerderheid van 393 leden voor hun oproep te krijgen, waarna die kan worden verstuurd naar de parlementen en regeringen van de 27 EU-landen en naar de Europese Commissie.

Uitnodiging
De oproep is een initiatief van de Franse sociaaldemocratische europarlementariër Benoît Hamon. Op zijn uitnodiging komt Hirsi Ali volgende week naar het Europees Parlement in Brussel. Tot nu toe hebben 82 europarlementariërs zijn oproep getekend, onder wie ook Nederlanders als Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk van GroenLinks en Paul van Buitenen.

Maar andere Nederlandse europarlementariërs denken heel anders over het voorstel van de Franse initiatiefnemer. ‘Een goedkope publiciteitsstunt over de rug van Ayaan’, zegt VVD-europarlementariër Jules Maaten. ‘Hiervoor bestaat geen juridische basis in de EU en er is geen budget. Ayaan laat zich voor het karretje spannen van deze europarlementariërs’, aldus Maaten. Sophie in ‘t Veld (D66) spreekt van ‘symboolpolitiek’.

Geen behoefte
Ook Jan Marinus Wiersma, vice-voorzitter van de Europese sociaaldemocraten in het EP en dus een fractiegenoot van de initiatiefnemer ziet er niets in. ‘We hebben hier absoluut geen behoefte aan. Dit is een verantwoordelijkheid van de EU-lidstaten, in dit geval van Nederland. En de Nederlandse regering heeft er met steun van de Tweede Kamer over besloten. Dit is een individuele actie en een raar onmogelijk appèl’, aldus Wiersma.

Hirsi Ali zelf laat weten het initiatief van harte te ondersteunen. ‘Het zou een structurele oplossing betekenen voor haar veiligheid’, aldus de woordvoerster van de oud-politica.

Sinds november werft Hirsi Ali zelf fondsen om haar beveiliging te financieren, nadat het Nederlands kabinet had besloten de geldkraan daarvoor dicht te draaien. De fondsenwerving levert voldoende op voor een goede beveiliging, maar telkens voor een periode van enkele maanden. Daarna moet ze opnieuw geldschieters aanzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden