EU-missie Libië gaat ook strijd aan met wapensmokkel

De EU-missie tegen mensensmokkel vanuit Libië draagt voortaan ook bij aan de handhaving van het wapenembargo tegen het land. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken stemden maandag in met de verlenging en uitbreiding van de missie in de Middellandse Zee.

Redactie
Italiaanse mariniers snellen tijdens een reddingsoperatie in de Middellandse Zee naar een boot met migranten. Beeld epa
Italiaanse mariniers snellen tijdens een reddingsoperatie in de Middellandse Zee naar een boot met migranten.Beeld epa

De maritieme missie, genaamd Sophia, ging vorig jaar van start en wordt nu met een jaar verlengd. Ook wordt het takenpakket uitgebreid. Niet alleen blijven de mariniers zich inzetten tegen mensensmokkel, zij gaan nu ook controleren op wapensmokkel.

De Europese schepen, die voor de kust van Libië varen, kregen vorige week al toestemming van de VN-Veiligheidsraad. De vijftien leden stemden toen unaniem voor handhaving van het wapenembargo door operatie Sophia. Het embargo tegen het Noord-Afrikaanse land geldt sinds de val van dictator Kadhafi in 2011.

'Dramatisch'

Volgens minister Bert Koenders zal operatie Sophia een solide basis leggen voor verdere EU-operaties. Dit zei hij in Luxemburg. Ook noemde Koenders de situatie van migranten in Libië 'dramatisch', vooral nu er steeds meer mensen via Afrika naar Europa reizen. De Europese training en versterking van de Libische kustwacht en marine moeten dit terugdringen.

Nederland onderzoekt nog of het gaat bijdragen aan de missie. Volgens de Europese Unie werden er in het eerste jaar 139 smokkelschepen onderschept en bijna 16.000 levens gered.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden