EU-ministers verwachten weinig heil van vredesoverleg Kosovo

De Europese Unie is pessimistisch over de kans van slagen van de vredesonderhandelingen tussen Serviërs en Kosovaren in Parijs. In zeer sombere termen spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU afgelopen weekeinde in het Duitse Eltville, nabij Wiesbaden, over de kans op vrede....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

De vredesonderhandelingen worden vandaag hervat onder leiding van Hubert Védrine en Robin Cook, de Franse en Britse bewindslieden van Buitenlandse Zaken. Maar ze willen de besprekingen niet meteen onder druk zetten met een ultimatum.

'Het vervelende van ultimata is dat er niets gebeurt tot het ultimatum bijna verlopen is', aldus Cook. Een meerderheid van de bewindslieden wil het begin van de onderhandelingen afwachten.

Als blijkt dat de Serviërs niet tot concessies bereid zijn, is het vroeg genoeg om een ultimatum van drie of vier dagen te stellen. Dat zou betekenen dat uiterlijk woensdag of donderdag de Serviërs het vredesverdrag van de Contactgroep moeten tekenen. 'Zo niet, dan zijn aanvallen van de NAVO niet uit te sluiten', aldus de Duitse minister Fischer na afloop van de vergadering.

Drie weken geleden gingen Serviërs en Kosovaren uit elkaar nadat ze zeventien dagen vruchteloos in het Franse Rambouillet hadden onderhandeld over een vredesplan van de internationale Contactgroep. Voor de Kosovaren was het ontbreken van een duidelijk perspectief voor zelfstandigheid het breekpunt, terwijl de Servische delegatie niet akkoord kon gaan met de komst van een buitenlandse troepenmacht.

Fischer was de afgelopen week op een verkenningsmissie in Belgrado geweest en deed daarvan verslag aan zijn EU-collega's. Die kapittelden hem omdat hij met Milosevic de mogelijkheid had besproken van verlichting van de sancties als de Joegoslavische president zou toegeven aan de eisen van de Contactgroep. Volgens minister Van Aartsen moet nu juist gedacht worden aan verscherping van de sancties. 'Ik zou een sportboycot geen slecht idee vinden', aldus Van Aartsen.

Hij drong er bij de andere bewindslieden op aan om een stevige boodschap naar Milosevic te sturen. 'Milosevic is een meester in het voeren van een va-banquepolitiek. Hij gaat elke keer tot het randje. Maar als hij werkelijk onder druk wordt gezet, zal hij omgaan, want hij kan het zich niet veroorloven dat de militaire infrastructuur van zijn land wordt vernietigd', aldus Van Aartsen.

NAVO-opperbevelhebber Clark heeft zaterdag in Parijs gezegd dat de Joegoslavische president Milosevic zich bewust is van het gevaar van luchtacties. Volgens Clark zal Milosevic inbinden als de dreiging van luchtaanvallen acuut wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden