EU-ministers manen Griekenland tot spoed

Griekenland moet meer doen om zijn schuldenproblemen op te lossen. Hervormingen en bezuinigingen worden niet snel genoeg en vergaand doorgevoerd en bovendien hebben maandenlange onderhandelingen met de banken over de afschrijving op nieuw Grieks staatspapier nog niet geleid tot een akkoord. Het land moet harder aan de slag.

© Thinkstock

Die boodschap gaven de ministers van Financiën van de eurolanden het Zuid-Europese land maandagavond mee. De bewindslieden waren in Brussel bijeen voor hun maandelijkse overleg.

'Stevige boodschap'
Minister Jan Kees de Jager sprak van 'een stevige boodschap met kritische vragen, en dan zeg ik het nog vriendelijk', die hij en een aantal collega-ministers de Grieken hebben meegegeven. Er is volgens de minister te weinig gedaan aan structurele hervormingen om te komen tot een houdbare Griekse staatsschuld. 'Er mogen nog wat tandjes meer bij.'

De Luxemburgse premier en voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden, Jean-Claude Juncker, zei na afloop dat Griekenland zo snel mogelijk met een ambitieus plan moet komen. Daarnaast stuurden de ministers de Grieken weer terug naar de onderhandelingstafel om met de banken te praten over afschrijvingen op nieuw Grieks staatspapier. Een akkoord hierover is voorwaarde voor het krijgen van nieuwe financiële steun, die het land hard nodig heeft.

Couponrente
Volgens Juncker moeten de banken genoegen nemen met een lagere, zogeheten couponrente. Zondagavond hadden de banken hun laatste voorstel op tafel gelegd. Daarin wilden zij niet verdergaan dan een rente van 4 procent. 'De banken moeten een groter offer brengen', aldus minister De Jager.

Hij zegt dat de eis noodzakelijk is omdat Nederland anders niet zal instemmen met het tweede reddingspakket voor de Grieken. Volgens het voorstel dat nu op tafel ligt, komt de Griekse staatsschuld 'zeer aanzienlijk' boven de doelstelling van 120 procent van het bruto binnenlands product in 2020 uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden