EU-ministers komen indeling ecu overeen

De Europese ministers van Financiën hebben overeenstemming bereikt over de indeling van de gemeenschappelijke valuta. De kleinste eenheid wordt het muntje van 0,01 ecu, de grootste de coupure van vijfhonderd ecu....

PETER DE GRAAF

Van onze correspondent

Peter de Graaf

VERSAILLES

De Franse minister Alphandéry, die zaterdag in het Trianon-paleis in Versailles 'de eerste politieke bijeenkomst over de eenheidsmunt' leidde, presenteerde zijn gasten zelfs een box met model-munten geslagen door de Monnaie de Paris.

De ecu verschijnt in een on-Nederlandse serie. Er komen acht munten van 0,01 tot 2 ecu. Daartussen bedragen de denominaties: 0,02, 0,05, 0,10, 0,20, 0,50 en 1 ecu. Bankbiljetten worden uitgegeven in coupures van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 ecu.

Bankpresident Duisenberg vindt het geen bezwaar de typisch Nederlandse 25-serie (kwartje, rijksdaalder, geeltje, vuurtoren) op te geven. 'Maar wij zijn ook het enige land ter wereld dat zo'n consistent beleid van kwarten heeft', verklaarde hij. 'Wij leggen het hoofd in de schoot.'

De Spaanse en Britse minister hadden moeite met het biljet van vijfhonderd ecu. Zo'n hoge waarde zou vervalsing stimuleren. Maar ze werden door hun Duitse en Nederlandse collega's gerustgesteld, die al lang leven met biljetten van duizend mark en gulden.

De meeste ministers vinden dat de ecu in de hele Economische en Monetaire Unie zo gelijk mogelijk moet zijn. Er komen dus waarschijnlijk geen biljetten die aan de ene kant een Europese en aan de andere kant een nationale beeltenis dragen. Ook minister Zalm is voorstander van 'één identieke munt'.

Maar de ministers van Financiën houden nog wel de mogelijkheid open een kleine nationale inscriptie op het Europese geld aan te brengen. Duisenberg verwees naar de VS, waar regionale centrale banken ook hun kenmerk aanbrengen op de dollars die ze uitgeven. Zalm: 'Als er er al een symbooltje op komt, dan eentje in een klein vakje. Tussen de sterretjes van Europa kan dan bijvoorbeeld een molen of een Eiffeltoren verschijnen.'

De ministerraad, die hoopt dat de vormgeving van het geld eind dit jaar bekend is, boog zich ook over het materiaal van de munten. De muntstukken van 1 en 2 ecu worden tweekleurig (legeringen van koper, aluminium en nikkel). Dat van 2 ecu lijkt het meest op het Franse tien-francstuk: wit met een gele rand.

De Zweedse minister Persson tekende bezwaar aan tegen het gebruik van nikkel: slecht voor het milieu en allergie opwekkend. Volgens functionarissen voelt Duitsland ook veel voor munten met aan elke zijde een verschillende legering en kleur. Die 'sandwich-munten' zouden moeilijk zijn te vervalsen. Maar de Duitse voorkeur zou ook te maken hebben met industriële belangen, want de sandwich-techniek wordt vooral door Krupp beheerst.

De naam van de gemeenschappelijke munt staat nog niet vast. Bundesbank-topman Tietmeyer heeft bezwaar tegen de 'ecu', omdat die naam identiek is aan de huidige Europese munt (een mandje van valuta's), waarvan de koers de afgelopen jaren is gekelderd. Op dit moment is de ecu 2,07 gulden waard. Volgens Tietmeyer moet de nieuwe munt zo hard zijn als de D-mark.

Duisenberg suggereerde 'een mooie Italiaanse naam: de florijn'. Voor het muntje van 0,01 ecu vindt hij 'cent' voor de hand liggen. Maar het is de vraag of de 'Euro-cent' in omloop komt in een land waar contante betalingen al jaren worden afgerond op nul en vijf.

In Versailles bleek de hoop op de vorming van de EMU in 1997 vrijwel vervlogen. Alleen Duitsland en Luxemburg voldoen aan de EMU-criteria, terwijl Ierland een vrijkaartje heeft gekregen. Het vizier is nu gericht op 1999, het herkansingsjaar. Maar dan worden waarschijnlijk slechts de wisselkoersen vastgeklonken en de Europese centrale bank opgericht. De ecu kan tot 2003 op zich laten wachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden