EU-ministers boeken vooruitgang over Europol-verdrag

De Franse minister Charles Pasqua verwacht dat er in juni een Europol-verdrag is. Pasqua sprak van een 'doorbraak' nadat de EU-minister van Binnenlandse Zaken en Justitie donderdag hadden vergaderd over problemen bij het vaststellen van het takenpakket van de Europese politie-informatiedienst....

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Maar Pasqua's Nederlandse collega Dijkstal heeft donderdag in Brussel gedreigd de besluitvorming te blokkeren, als Frankrijk hem de ontwerp-tekst niet op tijd voorlegt.

Dijkstal had de agenda voor de Raad van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken te laat gekregen. Ook de documenten waren te laat verstuurd en bovendien niet in het Nederlands vertaald. 'Zo kun je het beraad politiek en ambtelijk niet voorbereiden', mopperde hij.

Uiterlijk in juni moeten de ministers het eens zijn over een ontwerp-Europol-verdrag, hebben de EU-leiders december vorig jaar in het Duitse Essen afgesproken. Anders lukt het de Europese Raad niet mee het verdrag tijdens de Eurotop in Cannes aan te nemen.

Dijkstal heeft donderdag geëist dat Pasqua het ontwerpverdrag al eind mei aan Nederland voorlegt, zodat hij zich goed kan op het beslissende beraad, begin juni. Minister van Justitie Sorgdrager ging niet zover, maar eiste eveneens de integrale tekst vroeg in huis hebben.

'Compromissen kunnen we alleen sluiten, als we de hele zaak in een onderling verband kunnen plaatsen', zei zij. Sorgdrager constateerde overigens dat er over de werkwijze van Europol op de hoofdpunten een akkoord in zicht is. Dijkstal plaagde: 'Mevrouw Sorgdrager is de redelijkheid zelve.'

De barse taal van minister Dijkstal heeft een voorgeschiedenis. Premier Kok en minister van Buitenlandse Zaken Van Mierlo hebben in het Duitse Essen, de onderhandelingsstrategie van Dijkstal en Sorgdrager overboord gegooid. Beide ministers waren vorig jaar tegen de Duitse plannen om Europol al extra taken te geven zonder dat er een verdrag was.

Maar Kok en Van Mierlo stemden er in Essen mee in dat Europol zich, behalve met de strijd tegen de drugshandel, ook mag bemoeien met de strijd tegen mensenhandel, handel in gestolen auto's en de smokkel van nucleair materiaal. Onlangs werd tijdens een informeel beraad van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken ook besloten om terrorisme aan de takenlijst van Europol toe te voegen.

Met name Dijkstal lijkt bang te zijn, dat tijdens de Europese top in Cannes opnieuw concessies worden gedaan, die eerder een zwak dan een sterk Europol-verdrag opleveren. 'We hebben leergeld betaald met het Schengen-akkoord', zei hij donderdag. 'Dat was ook een slap verdrag.'

'Wat hebben we aan een slap verdrag, waarin alles is weggemanoeuvreerd en dat niet wordt geaccepteerd door de Tweede Kamer? Dat zou een dramatische ontknoping worden.' Kortom, Dijkstal stuurt aan op een sterk Europolverdrag: 'Ik wil geen slap verdrag, ik wil boeven vangen.'

Europol kan zich inderdaad slechts behoorlijk ontwikkelen, als de Europese politie-organisatie volmachten krijgt die op een verdrag gebaseerd zijn.

Sorgdrager én Dijkstal achten Europol zonder verdrag slechts een losse organisatie zoals Interpol. Een Europol-verdrag moet het mogelijk maken dat Europol de informatie van de politie analyseren en verwerken. Pas dan kan de georganiseerde criminaliteit bestreden worden. Dat is de meerwaarde van Europol.'

De Duitse staatssecretaris Kurt Schelter betwijfelt overigens of het Europol-verdrag in juni klaar zal zijn. 'Het is erg moeilijk om het tijdschema aan te houden', vertelde hij de pers na het ministersberaad.

Zo verzet Engeland zich tegen zeker één van de harde eisen, die het Nederlandse parlement aan het verdrag stelt, namelijk dat het Europese Hof van Justitie in Luxemburg bevoegd wordt om uitspraken te doen over Europol-activiteiten. Engeland wil de Europese politiële samenwerking puur 'intergouvernementeel' houden. Bemoeienis van het Hof is in de ogen van Londen de eerste stap naar een 'Brussels' politiebeleid.

Een tweede hoofdthema van de Raad van Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken was het asielvraagstuk. Welk antwoord heeft Europa op de stroom asielzoekers? Antwoord: geen. De vijftien landen van de Unie worden het niet eens.

Sommige - zoals Duitsland en Nederland - pleiten ervoor om het aantal vluchtelingen 'solidair' over de lidstaten te verdelen. De discussie loopt vast op de criteria, die daarvoor zouden moeten gelden.

Nederland vindt, dat slechts een beperkt aantal criteria moet worden aangelegd zoals bruto nationaal produkt en bevolkingsdichtheid; andere landen willen een groot aantal criteria, waardoor zij een grotere kans krijgen om nee te zeggen tegen de opname van vluchtelingen. Minister Sorgdrager was gematigd optimistisch: 'In elk geval is er de bereidheid om over het probleem na te denken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.