EU-ministers bijeen voor versnelde militaire steun Mali

De burgeroorlog in het West-Afrikaanse Mali staat centraal op een buitengewone vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-lidstaten donderdag in Brussel. De EU wil sneller dan gepland een militaire missie sturen die het Malinese leger moet bijstaan in de strijd tegen de radicale islamitische opstandelingen.

De Europese missie voor Mali (EUTM) gaat de strijdkrachten trainen en adviseren. Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling dat de EUTM wordt betrokken bij gevechten.

Het speciaal overleg komt er mede op aandringen van Frankrijk, dat zich grote zorgen maakt over de situatie in zijn voormalige kolonie. Parijs stuurde op verzoek van de Malinese regering al troepen naar het land. De Fransen krijgen bij hun militair ingrijpen inmiddels steun van meerdere landen. België bijvoorbeeld helpt met twee transportvliegtuigen en twee helikopters.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken steunt de versnelde inzet van de Europese trainingsmissie. Het kabinet bekijkt nog of Nederland een bijdrage levert. Wel gaan Nederlandse militaire transportvliegtuigen al op korte termijn Frans materieel naar de buurlanden van Mali vervoeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden