EU-ministers beloven meer informatie te delen

In een spoedberaad besloten de Europese ministers van Justitie beter samen te werken bij de aanpak van terreur.

Minister van justitie van Belgie Koen Geens, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk en Europees commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap Dimitris Avramopoulos tijdens de finale persconferentie na afloop van het overleg in Brussel naar aanleiding van de dubbele aanslag in brussel op 22 maart. Beeld ANP

De EU-landen geven de 'hoogste prioriteit' aan het sneller en op grotere schaal uitwisselen van informatie over terroristen om nieuwe aanslagen te voorkomen. Nationale veiligheidsdiensten moeten hun diepgewortelde onderlinge wantrouwen overboord zetten. Uiterlijk in juni ligt de praktische uitwerking van de betere samenwerking op tafel, beloofden de Europese ministers van Justitie en Veiligheid donderdagavond na afloop van een spoedberaad over de bomaanslagen in Brussel deze week.

Europees Commissaris Avramopoulos (Migratie en Terreurbestrijding) haalde hard uit naar de ministers, die net als na de terreurdaden in Parijs vorig najaar actie beloofden. 'Elke keer als we na zo'n aanslag bij elkaar komen, herhalen we onszelf. Maar woorden betekenen weinig als we ze niet uitvoeren. De burgers zijn moe en bang. Er moet iets veranderen! Dit soort aanslagen kunnen niet voor altijd een wake-upcall blijven', aldus Avramopoulos. Bij de zelfmoordaanslagen op vliegveld Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek vielen zeker 31 doden en ruim 270 gewonden.

De Duitse minister De Maizière van Binnenlandse Zaken gaf toe dat goede voornemens vaak worden vergeten zodra de camera's verdwenen zijn. 'Direct na de aanslag zijn we allemaal vóór, daarna treedt de huiver weer in.' Avramopoulos sprak van een 'gebrek aan politieke wil bij de lidstaten, gebrek aan coördinatie en nog belangrijker: gebrek aan vertrouwen'.

Complex

In hun slotverklaring zeggen de ministers dat ze meer informatie over terroristen zullen delen. In een rapport van EU-antiterreurchef De Kerchove staat dat de uitwisseling van gegevens in schril contrast staat met de omvang van de dreiging. De pas opgerichte Europese antiterreurcel bij Europol moet het 'zenuwcentrum' in de strijd tegen het terrorisme worden. Veiligheidsdiensten staan argwanend tegenover het delen van informatie met Europol uit vrees dat hun gevoelige kennis uitlekt door minder capabele of corrupte zusterdiensten in andere lidstaten.

De ministers willen ook dat beschikbare databestanden (bij Europol, Interpol, Schengen) aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Volgens De Maizière zitten de reisgegevens en veiligheidsrisico's van verdachte personen vaak in verschillende bestanden, waardoor voorbereidingen van aanslagen niet worden opgemerkt. Het koppelen van dit soort bestanden vereist niet alleen wetswijzigingen, maar is technisch een zeer complexe zaak.

Europees commissaris voor Migratie, Binnenlandse Zaken en Burgerschap Dimitris Avramopoulos. Beeld ANP

Zware verantwoordelijkheid

De ministers zeggen verder reeds gepresenteerde voorstellen tegen terrorisme voortvarend uit te voeren. Het gaat onder meer om verplichte controles van iedereen die de EU binnenreist (ook EU-burgers) en strafbaar stellen van het voorbereiden van aanslagen. De bewindslieden benadrukten de naleving van het verbod op de verkoop van chemicaliën waarmee bommen gemaakt kunnen worden.

'We hebben geen behoefte aan nieuwe plannen maar aan uitvoering van bestaande', zei minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) als EU-voorzitter. Avramopoulos benadrukte dat de ministers een zware verantwoordelijkheid dragen als ze opnieuw hun woorden niet omzetten in daden. 'Het leven van burgers staat op het spel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden