EU maant Kroatië tot aanpak corruptie

AMSTERDAM Kroatië moet zijn zijn hervorming van de justitie en de strijd tegen de corruptie opvoeren voordat het kan toetreden tot de Europese Unie....

‘Nu de onderhandelingen hun einde naderen, moet Kroatië zijn hervormingen versnellen. Niet alleen op papier. Ik wil concrete resultaten zien’, zei Reding. Ze waarschuwde dat de Europese Commissie er niet voor zal terugdeinzen de toetreding van Kroatië uit te stellen.

Kroatië, dat in 2012 tot de Europese Unie hoopt toe te treden, heeft 22 van de 33 hoofdstukken in de onderhandelingen met de EU succesvol afgesloten. Naar verwachting kan het Balkanland eind dit jaar nog eens acht hoofdstukken voltooien. Maar op drie gebieden – justitie, concurrentievermogen en begrotingsbeleid – voldoet Zagreb nog lang niet aan de Europese eisen.

Sinds het aantreden van premier Jadranka Kosor in juli 2009 is de strijd tegen de corruptie reeds opgevoerd. Tientallen directeuren van banken en staatsbedrijven zijn gearresteerd op verdenking van corruptie. Maar door de trage werking van het gerecht zijn de meesten van hen nog niet aangeklaagd. Eurocommissaris Reding waarschuwde dat ze ‘geen halve maatregelen zou accepteren’.

Lange tijd lag Kroatië op koers om in 2010 toe te treden tot de EU, maar kort voor de finale liep het land vertraging op. Dat komt deels doordat de EU-lidstaten strenger zijn geworden voor nieuwe kandidaat-lidstaten, sinds de toetreding van Bulgarije en Roemenië. Die landen bleken de onvoltooide strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad te verwaarlozen.

Daarnaast leidde een grensgeschil met buurland Slovenië en een negatieve beoordeling van het Joegoslavië-Tribunaal tot vertraging. Door het uitstel is de steun onder Kroaten voor EU-toetreding weggezakt. Volgens een recente peiling vindt amper 26 procent van de Kroaten dat EU-lidmaatschap een goede zaak is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden