EU maakt begin met opheffen sancties tegen Servië

De Europese Unie heft met onmiddellijke ingang het olie-embargo en het vliegverbod voor Servië op. Bovendien komt er op korte termijn een hulppakket van enige miljarden euro's beschikbaar....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU gisteren besloten in Luxemburg. Twee andere strafmaatregelen blijven voorlopig gehandhaafd. De visumbeperking en de bevriezing van buitenlandse tegoeden worden pas ongedaan gemaakt als de Unie zeker weet dat de voormalige president Milosevic en zijn aanhang daarvan niet zullen profiteren. Ook het wapenembargo blijft nog in stand, omdat dit een sanctie van de Verenigde Naties is. De Verenigde Staten nemen 'de komende dagen vergelijkbare stappen' als die van de EU.

Vandaag vertrekt de Franse minister Védrine, fungerend voorzitter van de EU, naar de nieuwe Joegoslavische president Kostunica. 'Ik ga hem vragen naar zijn plannen en projecten, en hem de besluiten meedelen die we genomen hebben', zei hij. Védrine dringt er ook bij Kostunica op aan een aantal 'vertrouwenwekkende maatregelen' te nemen.

Hij reageerde daarmee op een oproep die Bernard Kouchner, de door de VN aangestelde gouverneur over Kosovo, gisterochtend deed. Kouchner vertelde de ministers dat veel Albanese Kosovaren zich zorgen maken over de aanspraken die Kostunica nog steeds maakt op Kosovo. Zij zijn er volgens Kouchner bovendien niet gerust op dat het Westen klaar blijft staan hen te verdedigen tegen eventuele Servische agressie.

Védrine zei in reactie daarop dat hij Kostunica in ieder geval zal vragen om de vrijlating van door Servië gevangen genomen Albanese Kosovaren. Hij wil ook van Kostunica horen wat zijn plannen zijn met de buurlanden van Servië en met Montenegro. Montenegro wil zich los maken uit de Joegoslavische federatie met de Servische republiek, en het is voorlopig nog onduidelijk wat Kostunica vindt van die Montenegrijnse ambities.

De omvang van het hulpprogramma dat de Unie voorbereidt, is nog niet exact bekend. De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om bijna 5 miljard gulden uit te trekken, verdeeld over vijf jaar, maar de lidstaten moeten daarover nog een besluit nemen.

De Unie zal die hulp in elk geval niet afhankelijk maken van wat er met de vroegere president Milosevic gebeurt. 'Wij willen het liefst dat hij uitgeleverd wordt aan het internationale tribunaal in Den Haag, maar we zullen onze hulp daarvan niet afhankelijk maken', zei Védrine. En volgens de Britse Eurocommissaris Patten 'streven we natuurlijk wel naar een Servië dat politieke en economische hervormingen doorvoert die het land dichter bij de EU brengen, maar onze hulp zal onvoorwaardelijk zijn'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden