EU-lidstaten slikken asielquota uit Brussel

De EU-landen verplichten zich de komende twee jaar 120 duizend vluchtelingen over te nemen die nu nog in Italië en Griekenland zitten. Het verzet van Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Roemenië tegen Brusselse asielquota werd dinsdag door de andere landen overstemd.

Marc Peeperkorn
Een jonge vluchteling steekt zijn tong uit vanuit de trein bij Tovarnik, Kroatië. Beeld reuters
Een jonge vluchteling steekt zijn tong uit vanuit de trein bij Tovarnik, Kroatië.Beeld reuters

Het akkoord is een opsteker voor EU-president Tusk, die vanavond met de Europese regeringsleiders probeert de chaos te beteugelen rond de opvang van de honderdduizenden vluchtelingen die Europa binnenkomen. Een aanhoudende impasse en irritatie over het spreidingsplan had de sfeer tijdens het leidersdiner bij voorbaat grondig verpest.

Al na twee uur overleg met de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, besloot het Luxemburgse EU-voorzitterschap dat de herverdeling van de 120 duizend vluchtelingen met een stemming moest worden doorgeduwd. 'Ik weet dat de critici roepen dat dit Europa verdeelt maar er is sprake van een noodsituatie aan de grenzen. Daarbij zou afzien van een besluit de EU nog meer verdelen en de geloofwaardigheid van de Unie nog meer ondermijnen', zei de Luxemburgse minister Asselborn (Europese Zaken) dinsdagavond na afloop van de vergadering.

Van belang was ook dat Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Roemenië zelf op een stemming aandrongen. Dat geeft de vier de mogelijkheid - alsook Finland dat zich onthield van stemming - thuis te vertellen dat ze hun verzet niet hebben gestaakt maar moesten buigen voor de meerderheid.

Asselborn en Europees Commissaris Timmermans (mede verantwoordelijk voor het asielbeleid) benadrukten dat de tegenstemmers de hun toebedeelde aantallen asielzoekers moeten opnemen. Officieel gaat het om 'vrijwillige quota' maar ze worden bindend opgelegd.

null Beeld De Volkskrant
Beeld De Volkskrant

Luchtfietserij

Van de 120 duizend over te plaatsen asielzoekers komen er 50.400 uit Griekenland en 15.600 uit Italië. De overige 54 duizend zouden in Hongarije gestrande vluchtelingen zijn. Omdat Boedapest het quotasysteem afwijst als luchtfietserij, zal dit aantal in principe ook uit Griekenland en Italië komen, tenzij de komende maanden een ander EU-land dreigt te bezwijken onder een nieuwe stroom asielzoekers. Nu Hongarije niet profiteert van het spreidingsplan, moet het meedoen aan de herverdeling waardoor de aantallen voor de andere landen iets dalen. Nederland zal naar verwachting 7091 vluchtelingen opnemen, tegen 7214 in het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie.

Timmermans noemde het spreidingsakkoord 'een belangrijke eerste stap', de Duitse minister van Binnenlandse Zaken De Maizière sprak over 'een bouwsteen'. Vanavond zullen de regeringsleiders zich over andere zaken buigen, zoals versterking van de Europese buitengrenzen om te voorkomen dat meer en meer migranten Europa binnenkomen. De Commissie pleit voor Europese grens- en kustwachten maar veel landen voelen er niets voor de controle over hun grenzen uit handen te geven.

De leiders zullen verder Griekenland en Italië onder druk zetten werk te maken van een snelle en deugdelijke registratie van de asielzoekers in hun land. Staan ze geen Europees toezicht ter plekke toe, dan kan de herverdeling van vluchtelingen worden opgeschort. Ook wacht de leiders een verhit debat over miljarden euro's extra steun voor de buurlanden van Syrië die miljoenen gevluchte Syriërs opvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden