EU-lidstaten bereid duizenden 'Griekse' vluchtelingen over te nemen

Justitie- en asielberaad in Brussel: 700 miljoen beschikbaar

Griekenland kan rekenen op ruime Europese steun (financieel en materieel), nu het land steeds meer vluchtelingen moet herbergen omdat de omliggende grenzen dicht zijn. De EU-lidstaten toonden donderdag tevens hun bereidheid duizenden vluchtelingen over te nemen die vastzitten aan de Grieks-Macedonische grens.

Een jonge vluchteling vliegert met zijn tent op de grens van Griekenland en Macedonië. Beeld REUTERS

Vrijwel alle Europese asiel- en justitieministers onderkenden na afloop van hun vergadering in Brussel de noodzaak het humanitaire drama in Griekenland aan te pakken. De Griekse minister Mouzalas sprak over een 'humanitaire crisis in Europa'. Mouzalas benadrukte dat niet Athene, maar andere hoofdsteden daar verantwoordelijk voor zijn: de Balkanlanden en Oostenrijk, die afgelopen week de een na de ander hun grens afsloten. Op die manier houden ze vluchtelingen tegen die via Turkije naar Griekenland zijn overgestoken en willen doorreizen naar Duitsland.

De Duitse minister De Maizière beaamde dat nu de 'Balkanroute' dicht is, nog maar zeer weinig vluchtelingen in Duitsland arriveren. 'Minder dan 10 procent van wat we afgelopen herfst per dag ontvingen', aldus De Maizière. 'En we werken eraan dat zo te houden.'

De ministers maken haast met het voorstel van de Europese Commissie om 700 miljoen euro EU-subsidie beschikbaar te stellen aan Griekenland om de duizenden vluchtelingen onderdak, eten, zorg en onderwijs (voor de kinderen) te geven. Verder werd op alle lidstaten een beroep gedaan opvangexperts naar Griekenland te sturen om daar te helpen.

Nu het doorlaten van migranten vanuit Griekenland vrijwel is beëindigd, toonden de lidstaten zich welwillender vluchtelingen uit dat land (en Italië) over te nemen. Daartoe zijn de lidstaten wettelijk verplicht sinds september vorig jaar, maar tot nog toe hebben pas 885 van de 160 duizend vluchtelingen die herverdeeld moeten worden een nieuw onderkomen gevonden.

'Bemoedigd'

Commissaris Avramopoulos (Migratie) verklaarde dat vanaf nu 6.000 vluchtelingen per maand verspreid zullen worden vanuit Griekenland en Italië. Hij zei 'bemoedigd' te zijn door de toezeggingen van de bewindslieden. Eerdere oproepen en waarschuwingsbrieven van Avramopoulos hadden geen effect.

De EU-ministers verwelkomden het principeakkoord dat de Europese regeringsleiders afgelopen maandag met Turkije sloten. Daarin zegt Ankara toe vrijwel alle migranten die naar Griekenland willen, tegen te houden of terug te nemen.

Wel plaatsten de bewindslieden vraagtekens bij onderdelen van het akkoord dat hun premiers volgende week willen afkaarten

Commissaris Avramopoulos (Migratie). Beeld epa

Verzet

Het felst was de Oostenrijkse minister Mikl-Leitner, die zich verzet tegen het opheffen van de visumplicht voor Turken die naar Europa komen. Ze vindt dit een te grote 'beloning' voor een regime dat de persvrijheid knevelt. 'Ik vraag me af of we onszelf en onze waarden daarmee niet overboord zetten.'

Staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) zei dat de EU op termijn bereid moet zijn via een luchtbrug vluchtelingen uit Turkije over te nemen. Hij wilde geen aantallen noemen, maar benadrukte dat het om een serieus aanbod moet gaan.

De Oostenrijks minister Mikl-Leitner. Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.