EU-lidmaatschap gloort voor Turkije

De Europese Unie en Turkije hebben een grote stap gezet op de weg naar een verzoening. Griekenland spreekt niet langer een veto uit over de Turkse kandidatuur van het lidmaatschap van de Europese Unie....

Van onze correspondent Geert-Jan Bogaerts

Mogelijk wordt Turkije al in december toegelaten als kandidaat-lid, zei de Griekse minister Papandreou. 'Alhoewel ongetwijfeld nog moeilijke onderhandelingen volgen'.

Griekenland is van oudsher de felste tegenstander van de Turkse aansluiting bij de EU. Beide landen hebben een aantal oude vetes, die te maken hebben met de verdeling van Cyprus in een Grieks en Turks deel, en met de grenslijn in de Egeïsche Zee.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken troffen elkaar dit weekeinde in het Noord-Finse Saariselkä. In december 1997 bevroren de Turken de relatie met de EU, omdat ze zich achtergesteld voelden bij de andere kandidaat-lidstaten. Sinds de aardbeving op 17 augustus is er echter beweging in de vastgeroeste verhoudingen gekomen. Volgende week zal de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, een vergadering van de EU bijwonen. Dat is voor het eerst sinds 1997.

De Griekse bevolking heeft emotioneel gereageerd op de ramp en toonde zich solidair met de slachtoffers. Papandreou heeft dit sentiment de afgelopen weken gebruikt om politieke openingen te maken naar Ankara. Ook in Turkije dringt volgens bronnen bij de Europese Commissie steeds meer het besef door dat het land Europa nodig heeft en het niet alleen af kan.

De ministers hechtten hun goedkeuring aan een omvangrijk hulppakket voor Turkije. Er is 75 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor noodhulp, terwijl de Europese Investeringsbank toestemming geeft voor een lening van circa 1,2 miljard gulden voor de wederopbouw. De ministers slaagden er nog niet in het eens te worden over het vrijgeven van 2,5 miljard gulden aan leningen en giften. De uitbetaling hiervan wordt al bijna vijf jaar geblokkeerd door Griekenland, maar Papandreou liet doorschemeren dat ook aan dit veto binnenkort wellicht een einde komt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Albright heeft zondag gezegd te streven naar een nieuw handels- en investeringsakkoord met Turkije. De VS willen zo ook bijdragen aan de wederopbouw na de aardschok.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden