EU-leiders snel eens over Prodi

Met een onverwacht vertoon van daadkracht heeft de Europese Unie de Italiaanse ex-premier Romano Prodi tot voorzitter van de Europese Commissie benoemd....

Gisteravond kwam ook een akkoord in zicht over Agenda 2000, het omvangrijke hervormingspakket van de Europese Unie. Op tal van punten hebben de regeringsleiders toenadering geboekt. 'Er blijft behoorlijk verzet, en we zijn er nog niet uit, maar ik ben niet pessimistisch', zei minister Zalm. Een topambtenaar was echter minder afhoudend. 'Ik denk dat het raar moet lopen willen we geen akkoord bereiken. Zo niet donderdag, dan toch wel vrijdag', zei hij.

Hij kon niet vertellen of het kabinet zijn doelstelling van een bezuiniging van 1,3 miljard gulden op de afdrachten aan de EU zal bereiken. 'Dat is nog van zoveel factoren afhankelijk. Het ziet er niet slecht uit', aldus deze zegsman. Het grootste probleem vormen naar verwachting nog de structuurfondsen, dat zijn de steunfondsen voor de armste regio's in de EU.

Op de rondreis die Schröder afgelopen week langs Europese hoofdsteden heeft gemaakt, was hem gebleken dat Prodi op praktisch ieders steun kon rekenen. Er bestond echter veel onduidelijkheid over de te volgen procedure, omdat het voortijdig aftreden van een Europese Commissie nog nooiteerder is voorgekomen. Over twee weken zullen de regeringsleiders opnieuw bij elkaar komen. Dan zal Prodi erbij zijn om zijn plannen toe te lichten. 'De lidstaten zullen allemaal hun wensenlijstje bij hem neerleggen en kijken hoe hij reageert', aldus een hoge ambtenaar.

Hij gaf toe dat het een vrijblijvende bijeenkomst zal worden, omdat het 'weinig waarschijnlijk is dat de regeringsleiders zijn kandidatuur weer zullen intrekken'.

Met de nieuwe top mee zullen de regeringsleiders onder Duits voorzitterschap in totaal vier keer bij elkaar komen. Dat is een Europees record.

Een van Prodi's belangrijkste taken is de grote schoonmaak van de Commissiediensten. Een rapport over vriendjespolitiek en gebrek aan verantwoordelijkheidszin was de oorzaak van het vertrek van de nu demissionaire voorzitter Santer.

In mei verschijnt Prodi voor het Europees Parlement, dat zijn benoeming moet bekrachtigen, maar hij zal met zijn nieuwe ploeg waarschijnlijk pas na de zomer formeel aan de slag kunnen.

Het is volgens diplomaten onvermijdelijk dat er enige tijd een machtsvacuüm ontstaat, omdat Santer over een maand al moet aftreden.

De voormalige voorzitter van de Commissie heeft zich kandidaat gesteld voor het Europarlement, en die kandidatuur is onverenigbaar met het voorzitterschap van de Europese Commissie. Waarschijnlijk zal een van de vice-voorzitters van de huidige Commissie het voorzitterschap waarnemen.

Zie ook pagina 4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden