EU-leiders positief over uitbreiding Europese grensbewaking

De EU-leiders hebben tijdens de EU-top in Brussel geen grote bezwaren gemaakt tegen het plan voor een nieuw Europees grensagentschap, met meer bevoegdheden dan het huidige Frontex. In het plan van de Europese Commissie mag de grenswacht de bewaking van EU-buitengrenzen overnemen als betrokken lidstaten daarin tekortschieten. EU-correspondent Marc Peeperkorn noemt het uitblijven van bezwaar een opvallende uitkomst van de top.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker, voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk en de Luxemburgse premier Xavier Bettel op de EU-top in Brussel. Beeld epa

Terrorismebestrijding en het indammen van de vluchtelingenstroom waren belangrijk onderwerpen van de EU-top in Brussel donderdag en vrijdag. Daartoe werd het commissievoorstel voor een grensagentschap met uitgebreide bevoegdheden besproken. Het plan ligt gevoelig in de grenslanden - de Baltische staten, Polen, Griekenland en Italië - omdat het een overdracht van soevereiniteit impliceert.

Over die machtsoverdracht werden dan ook kritische vragen gesteld door Polen en Griekenland, aldus Peeperkorn. Grote bezwaren bleven echter uit. De EU-leiders hebben donderdagavond verklaard dat ze achter het plan staan en willen nog voor de zomer een akkoord sluiten over het grensbewakingsagentschap. Of ook het meest controversiële deel van het Commissievoorstel wordt overgenomen is niet zeker.

Beeld afp

Commissievoorstel

In het Commissievoorstel - dat dinsdag door de Commissarissen Timmermans (Betere regelgeving) en Avramopoulos (Migratie) werd gepresenteerd - krijgt een nieuw op te richten Europees Grens- en Kustwacht Agentschap de beschikking over tenminste 1500 grenswachten van de lidstaten. Die zijn ook verplicht het noodzakelijke materieel (trucks, helikopters, boten) te leveren. De Commissie wil Frontex vervangen door een groter en sterker Europees grensagentschap.

Het agentschap krijgt de macht grenswachten naar een land te sturen - ook tegen de zin van de lidstaat in - als de bewaking van de buitengrens faalt. In plaats van bedelen bij de lidstaten om manschappen en materieel, wat Frontex moet doen, beschikt het nieuwe agentschap over minimaal 1500 grenswachten van de lidstaten. Die permanent beschikbare pool van mensen moet door de lidstaten desgevraagd binnen drie dagen op de been worden gebracht. Ook komen er bindende afspraken over het uitlenen van materieel aan het agentschap. Het merendeel van de kosten daarvan (90 procent) wordt uit het EU-budget vergoed.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden