NieuwsBrussel

EU-leiders beloven meer samenwerking bij sneltests, vaccins en corona-apps

Geschrokken door de omvang en snelheid van de tweede coronagolf spraken de Europese regeringsleiders donderdagavond af meer samen te werken om het virus een halt toe te roepen. Coördinatie wordt vooral gevraagd bij de aankoop van sneltests en de inkoop en distributie van vaccins.

EU-president Michel aan het woord tijdens het video-overleg tussen EU-leiders donderdagavond. Rechtsboven: premier Rutte.Beeld ANP

Het was de Duitse bondskanselier Merkel die het scherpst verwoordde dat de lidstaten te laat hadden gereageerd op de tweede golf. ‘Pas toen de ziekenhuisbedden vol lagen, volgde actie’, aldus Merkel tijdens het video-overleg met haar EU-collega’s. De leiders riepen eerder ook al op tot samenwerking, maar die kwam in de hectiek van de crisis maar mondjesmaat van de grond.

‘We moeten de rijen sluiten met daden’, zei EU-president Michel na afloop van het overleg. Volgens voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie ‘overweldigt de snelheid van het virus onze zorgstelsels als we niet nu direct handelen’.

Op verzoek van de leiders zullen de zorgministers en de Commissie werk maken van de gezamenlijke goedkeuring en aankoop van sneltests. De Commissie trok eerder deze week al 100 miljoen euro hiervoor uit als startbedrag. De lidstaten kunnen bij Europees gevalideerde sneltests elkaars testuitslagen makkelijker erkennen.

 Corona-apps 

De leiders beloofden ook dat de nationale corona-apps straks via een EU-platform grensoverschrijdend werken. Tot nog toe zijn de apps van drie landen compatibel. In totaal 52 miljoen Europeanen hebben een nationale app gedownload. Dat zijn er volgens Von der Leyen veel te weinig.

Ook voor de aankoop en distributie van toekomstige vaccins, zegden de leiders samenwerking en afstemming toe. De vaccins moeten eerlijk over de EU worden verdeeld en dezelfde groepen (ouderen, zorgwerkers) krijgen met voorrang een vaccin aangeboden.

Von der Leyen hamerde verder op de noodzaak van informatie-uitwisseling, onder meer over beschikbare ic-capaciteit. Op die manier kunnen landen elkaar helpen als er geen plek meer is op de intensive care voor coronapatiënten. De Commissie trekt 220 miljoen euro uit voor het transport van patiënten naar een ander land.

Rutte

De Commissie wil verder dat de wetenschappelijke adviseurs van de regeringen –zoals het RIVM in Nederland – hun ervaringen en kennis delen. Dat maakt betere adviezen mogelijk en vermindert de kans op verwarring bij burgers door tegenstrijdige maatregelen (wel/geen mondkapje, duur van de quarantaine) in de lidstaten.

Premier Rutte sprak na afloop over een ‘goede en nuttige bijeenkomst’. Hij benadrukte dat Nederland dit keer vooropliep door twee weken geleden al een verlichte lockdown in te voeren. Volgens de premier heeft ‘de EU geen toegevoegde waarde’ bij de ‘acute bestrijding’ van de coronapandemie, maar wel bij de grensoverschrijdende kwesties als testen en vaccins.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden