EU legt Philips megaboete op om prijskartel

Philips en zes andere elektronicabedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan kartelvorming en krijgen om die reden een gezamenlijke boete opgelegd van 1,47 miljard euro. Dat heeft de Europese Commissie woensdag bekendgemaakt. Het is de hoogste kartelboete die de commissie ooit heeft opgelegd.

VAN ONZE VERSLAGGEVER en WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Verantwoordelijk eurocommissaris Joaquín Almunia (mededinging) sprak gisteren van 'een schoolvoorbeeld van een kartel'. In een verklaring van de Europese Commissie stelde hij dat deze nooit eerder zulke goed georganiseerde kartels had onderzocht. De afspraken duurden tien jaar voort. Ze gingen niet alleen over prijzen, maar ook over het niveau van productie. Ook 'verdeelden' de betrokken bedrijven hun klanten onderling. 'Ze deden alles wat niet mag volgens Europese mededingingsregels', aldus Almunia.

De verboden afspraken werden gemaakt tussen 1996 en 2006 en betroffen de productie van zogenoemde kathodestraalbuizen (crt's). Die buizen vormden een belangrijk onderdeel van televisie- en computerschermen die toen geproduceerd werden en maakten volgens de onderzoekers 50 tot 70 procent van hun prijs uit. Naast Philips maakten LG Electronics, Samsung SDI, Panasonic, Toshiba, Technicolor MTPD en Chunghwa zich schuldig aan de kartelvorming.

Van de zeven bedrijven werd Philips het zwaarst beboet. Het bedrijf moet 313 miljoen euro betalen, en samen met LG Electronics, waarmee Philips een crt-joint-venture oprichtte in 2001, kreeg het een boete van 391 miljoen euro. De Nederlandse elektronicafabrikant heeft laten weten dat hij de helft van dat bedrag voor zijn rekening zal nemen. Bij elkaar komt de boete voor Philips daarmee uit op 509 miljoen euro. Dat is bijna de helft van de dit jaar de verwachtte nettowinst van het concern.

Het onderzoek levert een interessant inkijkje in de manier waarop de betrokken bedrijven te werk gingen. Het hogere management kwam tijdens de hele periode geregeld bijeen in zogeheten green(s)-meetings. Die werden zo genoemd omdat achteraf vaak een potje golf werd gespeeld. Het lagere management hield glass-meetings om de afspraken uit te werken.

De bijeenkomsten vonden onder meer plaats in Taiwan, Korea, Hongkong en Indonesië en in de Europese hoofdsteden Rome, Parijs, Amsterdam en Boedapest.

Uit het onderzoek, dat ruim vijf jaar duurde, kwam duidelijk naar voren dat de betrokken bedrijven precies wisten waarmee ze bezig waren. Op een document dat de onderzoekers boven tafel kregen stond: 'Iedereen wordt verzocht dit geheim te houden. De schade zal aanzienlijk zijn als de Europese Commissie of consumenten dit te weten komen.' Op andere dossiers vermeldden de auteurs: 'Vernietigen na lezing a.u.b.'

In een reactie liet Philips-topman Frans van Houten weten het te betreuren 'dat we met dit soort gedrag in verband worden gebracht'. Daarmee ontkende het bedrijf niet dat dergelijke afspraken zijn gemaakt. Toch gaat Philips in beroep tegen de boete, omdat het de hoogte ervan 'disproportioneel en onrechtvaardig' vindt.

Het bedrijf wijst erop dat het in 2001 uit de productie van crt-beeldbuizen stapte. In dat jaar bracht het die activiteiten onder in een joint-venture met LG.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden