Update

EU legt nog eens vijftien Russen sancties op

De landen van de Europese Unie hebben een voorlopige overeenkomst bereikt over het opleggen van nieuwe sancties aan Rusland. De nieuwe sancties treffen vijftien personen. Dat hebben diplomaten gemeld aan persbureau Reuters.

Directeur Igor Sechin van de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft, één van de personen die Amerikaanse sancties opgelegd krijgt.Beeld epa

De EU vindt dat Moskou eigenlijk zou moeten helpen bij het verminderen van de spanningen in het buurland, een voormalige Sovjetrepubliek. Nu dat niet gebeurt, voegen de EU-lidstaten vijftien nieuwe namen toe aan een zwarte lijst, waardoor nu in totaal 48 individuen uit Rusland en Oekraïne worden aangepakt. De betrokkenen op de lijst mogen de EU niet meer in. Ook komen zij niet meer bij hun tegoeden in de 28 lidstaten. Om welke personen het gaat, wordt morgen bekendgemaakt in het Publicatieblad van de Europese Unie.

Ook VS komt met nieuwe sancties
Ook de Amerikaanse regering zal vandaag sancties afkondigen tegen nog eens zeven invloedrijke Russen en zeventien ondernemingen. Sommige daarvan zijn actief in de financiële, de energie- en vervoerssector. Dat heeft een medewerker van het Amerikaanse Congres gezegd.

De Amerikaanse sancties treffen onder andere Doema-lid Aleksei Pushkov en directeur Igor Sechin van de Russische staatsoliemaatschappij Rosneft, die wordt beschouwd als bondgenoot van Poetin. Na de bekendmaking van de sancties tegen Sechin ging het aandeel van Rosneft op de Russische beurs met 1,6 procent omlaag.

Eerder vandaag kondigde president Barack Obama al aan dat de VS nieuwe sancties zouden gaan instellen tegen Russische individuen en bedrijven. De sancties zijn een reactie op de Russische inmenging in het conflict in Oekraïne. De Verenigde Staten zullen verder exportvergunningen herroepen van hoogwaardige technologische producten naar Rusland die volgens de VS de militaire capaciteiten van het land zouden kunnen vergroten.

De plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, Sergei Ryabkov, heeft volgens het Russische persbureau Interfax zijn 'walging' uitgesproken over de Amerikaanse aankondigingen.

Volgende fase
Rusland kan de Oekraïnecrisis vreedzaam oplossen, maar weigert dat te doen, zei Obama. De volgende fase van economische sancties tegen de Russen zouden economische sectoren in Rusland moeten raken. Met name het bankwezen en de defensiesector zullen hiervan de dupe worden, aldus de Amerikaanse president. Obama sprak in de Filipijnse hoofdstad Manila, waar hij was ter afsluiting van een vierdaagse Aziëtour.

'Het doel is niet om achter Poetin persoonlijk aan te gaan', zei Obama. 'Maar om hem te doen inzien dat zijn acties op termijn negatieve gevolgen kunnen hebben voor de Russische economie.' De VS rekent op steun van de Europese bondgenoten bij het opleggen van sancties voor belangrijke Russische economische sectoren, 'indien dat nodig is'. Volgens het witte huis is de EU 'serieuzer' gaan kijken naar sancties tegen Rusland door de gevangenneming van onafhankelijke waarnemers door extremisten in het oosten van Oekraïne.

Een woordvoerder van het Witte Huis maakte vandaag bekend dat de gebeurtenissen in de Oekraïne dit jaar hebben geleid tot een grote kapitaalvlucht uit Rusland. Buitenlandse investeerders zouden in 2014 tot nu toe 60 miljard dollar hebben weggehaald. Dat is al meer dan in heel 2013.

Akkoord Genève niet nageleefd
Tien dagen geleden sloten de VS, de EU, Oekraïne en Rusland een akkoord in Genève dat de rust zou moeten terugbrengen in Oekraïne. In grote lijnen werd afgesproken dat gewapende groepen in het land de wapens moeten neerleggen en dat alle partijen zich moeten inspannen voor deëscalatie van het conflict. Sindsdien verwijten de VS en de EU Poetin dat hij zich niet aan de afspraken houdt en enkel olie op het Oekraïense vuur blijft gooien door onder andere grootschalige militaire oefeningen te houden langs de Oekraïense grens.

Ook pro-Russische groepen in het oosten van Oekraïne hebben zich weinig aangetrokken van het akkoord. Vanochtend werd in de oostelijke stad Kostjantynivk, nabij Donetsk, het hoofdbureau van de politie bezet en later in de ochtend ook het stadhuis. Dertig separatisten namen hun intrek in het gebouw. 'Waarschijnlijk eisen zij hetzelfde als in andere steden. Dat scenario blijft hetzelfde: een referendum en een federaal regeringssysteem', zei een woordvoerder van de regionale overheid van Donetsk.

Burgemeester neergeschoten
Burgemeester Hennady Kernes van de Oost-Oekraïense stad Charkov is vanmorgen neergeschoten en opgenomen in het ziekenhuis, zo meldt het Oekraïense persbureau Interfax. 'De dokters vechten voor zijn leven', aldus zijn woordvoerster. Het is niet bekend waarom en door wie de burgemeester is neergeschoten.

Wat Kernes precies aan het doen was is onduidelijk. Volgens The Guardian werd Kernes in zijn rug geschoten terwijl hij in een meer aan het zwemmen was, als onderdeel van zijn vaste ochtendroutine. Andere bronnen, waaronder de BBC, melden dat hij aan het joggen was.

Aanvankelijk was Kernes pro-Russisch, maar later liet hij weten voornamelijk loyaal te zijn aan de regering in Kiev. Hij wil meer autonomie, maar beklemtoonde eerder dat er 'geen separatisten onder ons zijn'.

Charkov is de op een na grootste stad in Oekraïne. In het oosten van Oekraïne willen separatisten aansluiting bewerkstelligen bij Rusland. In tal van steden hebben ze overheidsgebouwen ingenomen.

Fans van de Oekraïense voetbalclubs Metalist en Dnipro, normaliter gezworen vijanden, hielden gisteren in Charkov gezamenlijk een mars voor een verenigd Oekraïne.Beeld afp
Barack ObamaBeeld ap
Een gewapende pro-Russische activist houdt wacht voor het bezette overheidsgebouw in de plaats Kostjantinivka.Beeld reuters
Hennady KernesBeeld ap
Demografie van Russen in Oekraïne.Beeld Mirjam Leunissen, de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden