EU-leden slecht op hun gemak met Oostenrijk

Als een diva schreed ze binnen, Benita Ferrero-Waldner, en als een filmster werd ze onthaald. Cameramannen en fotografen buitelden over elkaar in hun haast om een plaatje van de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken te schieten....

Van onze correspondent

Zelfbewust wendde ze in vier talen al haar charme en overredingsskracht aan om de pers te overtuigen van de onrechtvaardigheid van de sancties die de veertien overige leden van de Europese Unie tegen Oostenrijk hebben afgekondigd.

Maar vooral ook: om te verkondigen dat de Europese lucht al is opgeklaard. Maar was het dan niet vreemd dat premier Blair weigerde te spreken met kanselier Schüssel? 'Ach, u moet niet zoveel waarde hechten aan wat u in het openbaar ziet. Zij hadden elkaar van tevoren al uitvoerig gesproken.'

Oostenrijk zou géén onderwerp van discussie worden in Lissabon. Even dreigde het traditionele 'familieportret' roet in het eten te gooien: sommigen weigerden met de Oostenrijkers op de foto te gaan.

De aanwezigheid van de Mexicaanse president bracht uitkomst. Zedillo is geen lid van de Europese familie, maar hoort wel op de foto. Daardoor werd het geen familieportret, maar een gewone 'groepsfoto', betoogde de Portugese president Guterres. Schüssel staat erop, naast premier Blair - helemaal aan de buitenkant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden