EU-landen willen onderzoek oorlog Rusland-Georgië

Duitsland, Nederland, Italië en een aantal andere EU-landen vinden dat de tijd is gekomen voor een onafhankelijk internationaal onderzoek naar het begin van de oorlog tussen Georgië en Rusland....

ANP

Dat bleek vrijdag in de marge van informeel overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in het Franse Avignon. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier was de eerste die het onderzoek voorstelde. Hij kreeg al snel steun van een aantal collega-ministers, onder wie minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Volgens Steinmeier is het in de eerste fase na het conflict in Georgië vooral van belang om de slachtoffers te helpen. ‘Maar voor de relaties op de langere termijn met Georgië en Rusland is het wel belangrijk om te zien wie welke verantwoordelijkheid draagt voor de escalatie die leidde tot een militair conflict’, meent Steinmeier. Rusland en Georgië zouden inmiddels bereid zijn mee te werken aan een dergelijk onderzoek.

De EU en de NAVO hebben tot nog toe niet over de schuldvraag van het conflict willen praten. Eerst moest het geweld zo snel mogelijk beëindigd worden en moesten de slachtoffers geholpen worden. Maar volgens Steinmeier en Verhagen is de tijd nu dus rijp om de opmaat naar de oorlog die op 7 augustus begon, te onderzoeken. De EU en de NAVO hebben overigens wel steeds het disproportionele geweld van het Russische leger veroordeeld en dergelijke bewoordingen niet gebruikt voor het Georgische optreden.

EU-buitenlandcoördinator Javier Solana zei vrijdag dat de voorbereidingen voor een Europese waarnemersmissie in Georgië bijna klaar zijn. Mogelijk gaan er in totaal tweehonderd waarnemers. Nederland is ook bereid mensen te leveren, zei minister Verhagen vrijdag. De EU-ministers praten zaterdag verder over de oorlog in Georgië en de relaties van de EU met Rusland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden