EU-landen verdelen na verhit debat 32.256 asielzoekers

De EU-landen hebben maandagavond toegezegd komende twee jaar 32.256 asielzoekers van Italië en Griekenland over te nemen. De opdracht van de regeringsleiders - de herverdeling van 40 duizend migranten - is daarmee vooralsnog niet bereikt. De lidstaten proberen voor het eind van het jaar de resterende opvangplekken te vinden.

Europees Commissaris Avramopoulos (Migratie, links) sprak over een 'belangrijke en historische stap'. Beeld null
Europees Commissaris Avramopoulos (Migratie, links) sprak over een 'belangrijke en historische stap'.

Europees Commissaris Avramopoulos (Migratie) sprak over een 'belangrijke en historische stap' maar toonde zich tegelijkertijd teleurgesteld over de opstelling van sommige lidstaten. Zo weigeren Oostenrijk en Hongarije mee te werken aan het spreidingsplan en nemen Polen, Spanje, Estland, Letland en Litouwen veel minder migranten op dan de Commissie redelijk acht. Nederland is bereid 2.047 asielzoekers over te nemen, conform een eerder Commissievoorstel.

Volgens betrokkenen was het debat maandag tussen de EU-bewindslieden voor asiel en migratie 'verhit'. De Luxemburgse minister Asselborn (tijdelijk EU-voorzitter) hekelde Hongarije dat - vanwege de toevloed van migranten via de Balkan - niemand uit Italië en Griekenland wil overnemen. 'Wat geeft dit voor een beeld naar de buitenwereld?' vroeg Asselborn zich af. Ook de minimale toezeggingen van Polen, Spanje en de Baltische staten, zorgden voor fikse irritatie.

Hongarije centraal in migratieroute

Van Griekenland via de Balkan naar Hongarije - en dan door naar West-Europa: dat is nu de populairste route van migranten.

Gespannen sfeer

Het migratiedebat in de EU verloopt al maanden in een gespannen sfeer. Toen in april in één keer circa 800 migranten verdronken in de Middellandse Zee omdat hun boot kapseisde, beloofde de EU actie te ondernemen. Onderdeel daarvan was een helpende hand voor Griekenland en Italië, landen die door hun ligging veel migranten binnen krijgen. Een Commissievoorstel om 40 duizend asielzoekers in deze landen te spreiden over de rest van de EU, werd geaccepteerd, maar niet de verplichte quota die Brussel erbij leverde. De lidstaten wilden alleen meewerken op basis van vrijwilligheid, tot woede van Avramopoulos en Commissievoorzitter Juncker die zeiden dat er zonder dwang niets zou gebeuren.

Avramopoulos herhaalde maandag dat hij quota nog steeds een effectiever instrument vindt, maar noemde de uiteindelijke toezegging van 32.256 plekken hoopvol. Asselborn sprak over een 'respectabel resultaat'. Duitsland doet meer dan verwacht en Ierland, dat niet mee hoeft te doen volgens het Europees Verdrag, neemt niettemin 600 asielzoekers op. Het gaat merendeels om mensen uit Syrië en Eritrea die vrijwel zeker in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. De lidstaten krijgen 6.000 euro per asielzoeker uit het EU-budget om de kosten van huisvesting en inburgering te dekken.

Onder druk

Vanaf oktober kunnen we hiermee aan de slag, zei Avramopoulos. Hij vertrouwt erop dat de lidstaten eind dit jaar de resterende 7.500 opvangplekken aanbieden.

De lidstaten gaan verder akkoord met de komst van 22.504 vluchtelingen die in opvangkampen buiten Europa verblijven. Ook hier neemt Duitsland met 10.500 vluchtelingen het grootste deel voor zijn rekening. Nederland zegde toe duizend vluchtelingen toe te laten. Het streefgetal van de EU (20 duizend) werd overschreden omdat niet-EU-landen Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland een substantiële bijdrage (ruim vierduizend plekken) leverden.

In ruil voor het overnemen van de 40 duizend asielzoekers, beloven Italië en Griekenland de asielopvang in hun land te verbeteren. Ook heeft de EU meer schepen en vliegtuigen ingezet om migrantenbootjes tijdig op te sporen en worden landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten onder druk gezet de toevloed van migranten tegen te gaan.

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden