EU-landen verdeeld over bodyscanners

De EU-landen zijn verdeeld over de invoering van bodyscanners op vliegvelden. Hoewel Nederland en Groot-Brittannië de apparaten al snel willen gaan gebruiken, zegt Spanje daarmee voorlopig te willen wachten. De Spaanse minister van Verkeer Jose Blanco zei dinsdag dat hij niet overgaat tot extra maatregelen zoals plaatsing van scanners die onder de kleren kijken, zolang er geen EU-akkoord over is.

Deskundigen van de 27 EU-landen komen donderdag in Brussel bijeen om de maatregelen te bespreken die zijn afgekondigd nadat een Nigeriaan op eerste kerstdag via Schiphol met explosieven naar Detroit kon vliegen.

De Europese Commissie had in 2008 een voorstel voor zo'n EU-regeling ingetrokken na bezwaren over de privacy. Een woordvoerster zei dat de commissarissen nu overwegen een nieuw voorstel in te dienen.

Italië vindt de scanners de inbreuk op de privacy meer dan waard zijn. Het dient om andere vrijheden te beschermen, zei de Italiaanse minister Franco Frattini (Buitenlandse Zaken) die voorheen EU-commissaris voor Justitie was.

De EU-landen mogen vooralsnog zelf weten of ze de scanners plaatsen, als die maar aan de nationale regels voor privacy voldoen. Op luchthavens waar de apparatuur niet is opgesteld, is het voor terroristen makkelijker om aan boord te stappen met explosieven.

Luchthaven Schiphol heeft zestig extra securityscanners besteld, zei Schipholtopman Jos Nijhuis maandag. Deze scanners kunnen met geluidsgolven ontdekken of er iets verdachts op het lichaam zit.

De Europese Privacy Beschermingsdienst EDPS, die de Europese Commissie adviseert over zaken die privacy aangaan, wil dat de noodzaak voor bodyscanners eerst heel breed bekeken wordt. ‘Dat betekent dat we ook naar andere mogelijke veiligheidsmaatregelen moeten kijken. De voorkeur moet uitgaan naar de minst indringende maatregelen’, aldus een woordvoerster van Peter Hustinx, hoofd van EDPS.

De dienst vindt dat de scanners zo privacyvriendelijk mogelijk moeten zijn, zoals bijvoorbeeld door het tonen van lichaamsdelen in plaats van het hele lichaam. De dienst vindt dat de regels voor gegevensbescherming moeten gelden voor het hele proces van bodyscanning, van het verzamelen van de beelden tot het bewaren en het verwijderen van de verwante gegevens.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden