EU-landen: stop discriminatie bloeddonoren

Landen van de Europese Unie willen dat er een einde komt aan de discriminatie van bloeddonoren. Op hun informele vergadering maandag in Brussel hebben ministers van Volksgezondheid de Europese Commissie gevraagd om met voorstellen te komen die discriminatie moeten uitsluiten. Zo komen, onder meer in Nederland en België, homo's niet in aanmerking als bloeddonor.

ANP

Wie bloed wil geven, wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen. Wie positief antwoordt op de vraag of hij als man seksueel contact heeft gehad met een andere man, mag bijvoorbeeld in Nederland en België geen bloed geven, onder meer wegens een mogelijke hiv-besmetting.

'De prioriteit is dat het bloed veilig en niet besmet is en dat de screening goed moet gebeuren', zei eurocommissaris John Dalli na afloop van de vergadering die hij bijwoonde. Volgens hem moet de discussie in het juiste perspectief worden geplaatst: 'Dit is een kwestie van veiligheid en van risico-inschatting, niet van discriminatie. Het gaat niet enkel om homo's. Ook hetero's die meer dan vijf partners hebben, kunnen een risico vormen.'

EU-leiders spreken over de toetreding van IJsland en de bankenheffing. (ANP) Beeld
EU-leiders spreken over de toetreding van IJsland en de bankenheffing. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden