EU-landen ruziën over 'afschuiven' migranten

Europese landen maken elkaar bittere verwijten over het 'afschuiven' van migranten, aan de vooravond van een EU-top die moet leiden tot een gezamenlijke aanpak van het vluchtelingenvraagstuk. Oostenrijk werd door toedoen van buurland Hongarije dit weekeinde onverwacht geconfronteerd met zo'n 15 duizend migranten. Honderden konden zondagavond vertrekken naar Duitsland, de favoriete bestemming van de meesten. Anderen volgen vandaag per bus en trein.

Migranten staan op het punt om in te stappen in de trein van Spielfeld naar Graz in Oostenrijk.Beeld afp

De Oostenrijkse autoriteiten betichtten Hongarije ervan de migranten 'zonder waarschuwing' door te laten reizen naar hun land. Hongarije op zijn beurt stak een beschuldigende vinger uit naar Kroatië. Dat land registreert momenteel geen asielzoekers, wat in strijd is met Europese regels.

Kroatië wierp tegen dat het sinds woensdag 27 duizend mensen uit Servië (geen EU-lidstaat) zag binnenkomen, en de enorme toestroom niet in goede banen kan leiden. Op tv-beelden vanuit het grensgebied zijn chaotische taferelen te zien. Tientallen, zo niet honderden jonge migranten hesen zich in Servië met duw-en trekwerk aan boord van een trein met als (voorlopige) bestemming Hongarije.

'Autistische en onaanvaardbare daad'

Hongarije, dat al wekenlang bloot staat aan internationale kritiek op de harteloze opvang van nieuwkomers, sloeg dit weekeinde terug. De lakse houding van Kroatië staat volgens een regeringswoordvoerder in Boedapest gelijk aan 'doelbewuste deelname aan mensensmokkel'. Hongarije legt de kritiek op het opwerpen van obstakels voor migranten naast zich neer. Na de voltooiing van een hek aan de grens met Servië wordt er nu gewerkt aan blokkades aan de grenzen met Kroatië en Roemenië. De Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Bogdan Aurescu sprak over een 'autistische en onaanvaardbare daad'.

Het gesol met migranten en de verwijten die over en weer vliegen, beloven weinig goeds voor de ingelaste topconferentie die EU-president Donald Tusk heeft aangekondigd. Volgens hem gaat het woensdag in Brussel om een test voor de 'menselijkheid en verantwoordelijkheid' van Europa. Het continent zal nog 'vele jaren' met migratie te maken krijgen. 'Als we geen uitweg vinden uit de crisis, denk ik dat Europa uiteen zal vallen', zei een anonieme, hooggeplaatste EU-functionaris dit weekeinde tegen persbureau Reuters.

Een migrantenkamp bij de grensovergang tussen Obrežje in Slovenië en Bregana in Kroatië.Beeld EPA

Herverdeling Syrische asielzoekers

De top is aangevraagd door Duitsland en Zweden, die ruimhartig vluchtelingen opvangen, en Slowakije, dat daarentegen slechts enkele honderden christelijke Syriërs wil opnemen. De EU-ministers van migratiezaken bespreken vandaag opnieuw het voorstel voor een herverdeling van 160 duizend Syrische asielzoekers over verreweg de meeste lidstaten (de Baltische landen worden ontzien). Van een verplichte verdeling, zoals de Europese Commissie heeft voorgesteld, willen de meeste Oost- en Midden-Europese landen niets weten. Een recente ministeriële bijeenkomst verliep in een grimmige sfeer en bleef zonder resultaat. Verwacht wordt dat de bewindslieden het vandaag hooguit eens worden over een vrijwillige spreiding.

Dit jaar hebben 500 duizend mensen na een tocht over de Middellandse Zee Europa bereikt. Meer dan 10 procent van hen heeft asiel aangevraagd in Duitsland. Syriërs vormen daar de grootste groep, gevolgd door inwoners van Balkanlanden (Albanië, Kosovo en Servië). Zij maken, ook elders in Europa, aanzienlijk minder kans op een verblijfsstatus dan vluchtelingen uit oorlogsgebieden als Syrië en Afghanistan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden