EU-landen niet akkoord met immigratievoorstel Cameron

Als de Britse premier David Cameron al gedacht had dat zijn voorstel voor het inperken van de uitkeringsrechten voor immigranten uit andere EU-landen enige kans maakte, dan hebben de Europese leiders hem donderdag uit die droom geholpen. Vrijwel allemaal spraken ze het woord onacceptabel uit. Ze vinden dat hij met een alternatief moet komen.

Arie Elshout
David Cameron en Angela Merkel bij het begin van de EU-top in Brussel Beeld epa
David Cameron en Angela Merkel bij het begin van de EU-top in BrusselBeeld epa

Dat Cameron op verzet stuitte, zal hem niet hebben verrast. Uit bilaterale ontmoetingen was hem al duidelijk geworden dat zijn immigratievoorstel op weinig enthousiasme kon rekenen. Maar de manier waarop de ene na de andere leider bij het begin van de top in Brussel voor de camera's het idee af serveerde, moet pijn hebben gedaan.

De Duitse kanselier Angela Merkel zei dat iedereen vrij moeten kunnen bewegen in de EU en dat landen burgers uit andere lidstaten niet mogen discrimineren. Er mag geen afbreuk worden gedaan aan deze Europese principes. De vier Viségrad-landen - Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije gaven een gezamenlijke verklaring uit: 'We zullen geen enkele oplossing steunen die discriminerend is of het vrije verkeer aan banden legt.' Ze willen niet dat de rechten van landgenoten die in Groot-Brittannië werken, beperkt worden.

Brexit is geen loos dreigement

Wat wil Cameron precies? Lees hier meer over zijn lijst met hervormingen (+)

Er is nu een flink gat geschoten in Camerons plan een aantal EU-hervormingen af te dwingen. Die moeten de Britse bevolking overhalen voor het EU-lidmaatschap te stemmen in een komend referendum. Veel Britten maken zich zorgen over de druk die de massale komst van immigranten legt op de sociale voorzieningen.

Om aan die zorg tegemoet te komen, moet Cameron iets anders bedenken. Het is aan hem, zeggen zijn collega-leiders, om de ruimte aan te geven voor een mogelijke oplossing in deze uiterst ingewikkelde onderhandelingen, waarbij Groot-Brittanniës plaats in Europa op het spel staat. Ze hopen dat hij niet vasthoudt aan een wijziging van het EU-verdrag, want die moet door alle 28 lidstaten worden goedgekeurd, een langdurig en onzeker proces. Er zou een beroep kunnen worden gedaan op bestaande 'noodrem-regelingen', die discriminatie tijdelijk toestaan als de instroom van EU-migranten boven een bepaald niveau komt.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zegt een 'eerlijke deal' te willen, maar die moet ook eerlijk zijn voor de andere lidstaten. Merkel en hij benadrukten te willen voorkomen dat de Britten uit de EU stappen.

Gezamenlijke grenswacht

‘Ons doel is duidelijk: we moeten opnieuw controle krijgen over onze buitengrenzen om de vluchtelingenstroom in te dammen en Schengen in stand te houden’, schreef EU-president Donald Tusk in de uitnodiging voor deze EU-top in Brussel. Naast de voorstellen van premier Cameron ging de bespreking grotendeels over het beheersbaar maken van de vluchtelingenstroom. De plannen voor een Europese grens- en kustwacht zijn positief ontvangen door de Europese regeringsleiders en staatshoofden. Dat meldt persbureau ANP op basis van bronnen in Brussel. Het leeuwendeel van de 28 EU-landen wil dat de Europese Commissie de voorstellen snel verder uitwerkt, aldus een hooggeplaatste diplomaat.

Cameron en Hollande tijdens de EU-top in Brussel Beeld epa
Cameron en Hollande tijdens de EU-top in BrusselBeeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden