EU-landen moeten harder bezuinigen

Te weinig concrete maatregelen, gebaseerd op te rooskleurige verwachtingen...

Van onze correspondent Marc Peeperkorn

brussel De EU-lidstaten moeten harder bezuinigen om hun begrotingen op orde te krijgen. De huidige plannen missen vaak concrete maatregelen en zijn gebaseerd op te rooskleurige groeiverwachtingen. Die waarschuwing gaf de Europese Commissie woensdag aan veertien lidstaten, waaronder Nederland.

Vrijwel alle grote en middelgrote Europese economieën – Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië, Nederland – slagen er waarschijnlijk niet in hun begrotingstekort op tijd tot minder dan 3 procent terug te dringen. ‘De voornaamste risico’s vloeien voort uit nogal optimistische macro-economische verwachtingen en een gebrek aan duurzame maatregelen’, zei Europees Commissaris Rehn (economische zaken).

Met het Griekse drama (geëxplodeerde overheidsuitgaven, een bedreiging voor de euro) in het achterhoofd, roept de Commissie de EU-landen binnen enkele maanden met meer uitgewerkte of aanvullende bezuinigingen te komen. De lidstaten moeten vanaf 2011 hun tekorten snel terugdringen, op straffe van officiële waarschuwingen en uiteindelijk een boete.

Het financieringstekort in Nederland bedraagt volgens de Commissie dit jaar 6,1 procent (twee keer de toegestane norm). Voor 2013, het jaar dat Nederland onder de 3 procentgrens moet zitten, heeft het demissionaire kabinet nog geen plannen ingediend. Rehn wil snel duidelijkheid hoe Nederland aan zijn verplichtingen gaat voldoen. Vasthouden aan de voorgenomen verhoging van de AOW-leeftijd is volgens de eurocommissaris een goede stap.

Scherper is de Commissie over Groot-Brittannië (geraamd tekort 2009/2010: 12,7 procent). De saneringsvoorstellen van de regering-Brown zijn ‘onvoldoende ambitieus’, een ‘forse aanscherping’ is noodzakelijk. Londen verzet zich, verdere ingrepen zouden het economisch herstel fnuiken.

Ook over Duitsland, de grootste Europese economie, is de Commissie kritisch. De door bondskanselier Merkel aangekondigde belastingverlaging laat zich volgens de Commissie slecht rijmen met het streven naar een evenwichtige begroting. Verder maakt Brussel zich zorgen over het afschieten van bezuinigingen door de machtige Duitse deelstaten. ‘Het begrotingsbeleid is onvoldoende om de staatsschuld naar beneden te krijgen’, aldus de Commissie.

De Franse besparingsplannen zijn volgens de Commissie zo wankel, dat ze bij te verwachten economische tegenwind omver worden geblazen. Spanje, dat na Griekenland als het grootste risico in de eurozone wordt gezien, moet aangeven hoe het de eerder aangekondigde bezuiniging van 50 miljard euro denkt te bereiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden