'EU-landen moeten CIA-vluchten onderzoeken'

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement vraagt de EU-landen om zelf onafhankelijk onderzoek te doen naar de minstens 1245 CIA-vluchten met terreurverdachten in Europa. Een enigszins afgezwakt rapport daartoe is woensdag door het Europees Parlement aangenomen.

Het rapport veroordeelt de vluchten en stelt dat meerdere EU-landen waarschijnlijk wisten van de illegale activiteiten.

Christendemocraten en rechtse fracties slaagden erin om de conclusies iets af te zwakken. Zo is een verwijt aan de Duitse regering geschrapt. Ook sneuvelde een voorstel om kritiek te leveren op de oud-premier Jose Manuel Barroso, tegenwoordig voorzitter van de Europese Commissie.

Niet anti-Amerikaans

Het rapport van de onderzoekscommissie van het Europees Parlement is uiteindelijk aangenomen met 382 tegen 256 stemmen. ,,Nu ligt de bal bij de lidstaten om openheid te geven'', zegt D66-Europarlementslid Sophie in 't Veld. Ze bestreed dat het rapport anti-Amerikaans is. ,,De Amerikaanse burgers zijn juist zelf veel kritischer op hun regering om openheid van zaken te geven''.

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) vindt dat ,,met het rapport de onderste steen nog niet boven is, maar dat er wel een dynamiek van waarheidsvinding is ontstaan die ook in de lidstaten wordt voortgezet'', De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks wil weten hoe de Nederlandse regering zich gaat opstellen in een EU-vergadering over het rapport.

Overbodig

De ChristenUnie en SP stemden tegen, omdat ze het rapport overbodig vinden. Een onderzoeker van de Raad van Europa voor mensenrechten concludeerde vorig jaar al hetzelfde.

De CDA-delegatie, onder wie aanstaand minister Camiel Eurlings van verkeer, onthield zich van stemming. SP-ster Kartika Liotard: ,,Het geleur met verdachten tussen illegale gevangenkampen is een zeer ernstige schending van de mensenrechten. Dat mogen we geen van beide toelaten of bedekken met de mantel der liefde''.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden