EU-landen in opstand tegen klimaatplannen

De ambitieuze klimaatplannen van de Europese Unie hebben woensdag flinke averij opgelopen. Italië, Polen en een reeks andere landen zijn in opstand gekomen tegen de plannen, omdat ze vinden dat er rekening moet worden gehouden met de gevolgen van de financiële crisis....

Van onze correspondenten Bert Lanting en Marc Peeperkorn

Frankrijk, dat nu voorzitter is van de EU, hoopte dat de EU-leiders op de top in Brussel hun fiat zouden geven aan de grote lijnen van het milieupakket. Dat werd vorig jaar maart met veel fanfare gelanceerd door de EU-leiders. Maar het bleek dat allerlei landen ieder hun eigen bezwaren hadden. Ook Duitsland, ooit de initiatiefnemer van het pakket, eist nu dat het plan wordt afgezwakt, zodat het minder belastend is voor de energie verslindende industrie.

De Italiaanse premier Berlusconi liet weten dat hij zijn veto zal uitspreken over de plannen om de uitstoot van kooldioxide per 2020 met 20 procent te verminderen. ‘Onze ondernemingen zijn op dit moment absoluut niet in staat de kosten van de voorgestelde regeling te dragen’, zei hij. Italië wil dat het meer ruimte krijgt om de CO2 -besparingen te halen door in schone projecten in de Derde Wereld te investeren.

Ook Polen ligt dwars. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski dreigde zelfs een speciale EU-clausule te gebruiken om een eventueel besluit op te houden.

Polen is bang dat het onevenredig zwaar getroffen zal worden door de voorgestelde maatregelen, aangezien zijn elektriciteitscentrales vrijwel allemaal op kolen worden draaien.

Samen met zeven andere Oost-Europese landen deed Polen een beroep op de Europese leiders om rekening te houden met de ‘ernstige economische en financiële onzekerheden’ waarmee de landen op dit moment worden geconfronteerd. De acht landen vinden ook dat er meer moet worden gekeken naar het feit dat zij economisch achterlopen op de ‘oude’ lidstaten.

Ondanks alle bezwaren besloten de EU-leiders vast te houden aan hun voornemen te proberen nog voor het eind van dit jaar een akkoord te bereiken over het pakket. Onderhandelaars van de EU-landen gaan binnenkort met collega’s van het europarlement en de Europese Commissie rond de tafel zitten. Maar of dat overleg ook een akkoord zal opleveren is nog onzeker, gezien de verdeeldheid onder de EU-landen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden