EU-landen eens over veiligheidscoördinator

De lidstaten van de Europese Unie zijn het in principe eens over de aanstelling van een veiligheidscoördinator. Dat bleek vrijdag in Brussel, waar de Europese ministers van justitie en binnenlandse zaken bijeenkwamen naar aanleiding van de aanslagen in Madrid...

De veiligheidscoördinator zal rapporteren aan EU-buitenlandcoördinator Javier Solana. Hij moet de samenwerking tussen de lidstaten verbeteren op diverse gebieden zoals buitenlands beleid, de aanpak van witwasserij en grensoverschrijdende samenwerking van politiediensten.

Ook wordt er gewerkt aan een Europese databank over terroristen, een Europese identiteitskaart en verhoogde veiligheidsmaatregelen voor treinstations, luchthavens en andere kwetsbare doelen.

De voorstellen worden maandag opnieuw behandeld door de ministers van buitenlandse zaken. Op een top in Brussel op 25 en 26 maart moeten de Europese regeringsleiders de uitgewerkte voorstellen goedkeuren.

Het voorstel van België en Oostenrijk over de oprichting van een Europese tegenhanger van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA kreeg geen steun. De daarvoor benodigde samenwerking tussen de inlichtingendiensten van de lidstaten wordt niet haalbaar geacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden