EU-landen eens over milieueisen aan auto's

De EU-landen zijn het eens over de milieueisen die ze willen stellen aan nieuwe auto's. Ook over de straffen voor autofabrikanten die de eisen voor minder CO2-uitstoot niet halen, werden EU-ambassadeurs het vrijdag in Brussel eens....

De EU-landen willen dat nieuwe auto's in 2020 niet meer dan 95 gram kooldioxide per gereden kilometer uitstoten. Nu ligt dat gemiddeld rond de 160 gram. Minister Jacqueline Cramer (Milieu) had eerder bij haar Europese collega's in het bijzonder aangedrongen op deze doelstelling voor 2020.

Verder spraken de EU-landen af dat de milieueisen gefaseerd worden ingevoerd tussen 2012 en 2015 en dat de boetes bij kleine overtredingen naar verhouding kleiner zijn dan bij grote overtredingen.

Frankrijk zal als EU-voorzitter nu gaan onderhandelen met vertegenwoordigers van het Europees Parlement. Beide partijen streven ernaar om begin december een definitief akkoord te bereiken.

Volgens milieuspecialist en PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey is een compromis goed mogelijk. Wel is ze teleurgesteld dat EU-regeringen de eisen toch in stapjes willen invoeren, terwijl volgens de milieucommissie van het Europarlement een snellere invoering mogelijk is. Corbey en haar collega's in het EP willen dat nieuwe auto's in 2012 hooguit nog 120 gram CO2 per kilometer uitstoten.

Het autoverkeer in Europa veroorzaakt een zevende van alle Europese uitstoot van het broeikasgas CO2, dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde.

Corbey is ook ontevreden dat de auto-industrie steeds meer steun krijgt voor een lening van 40 miljard euro tegen gunstige voorwaarden bij de Europese Investeringsbank. EU-commissaris Günter Verheugen (Industrie) steunt de autofabrikanten hierin. Corbey is onthutst. ‘Eerst alle milieuvoorstellen afzwakken en dan doodleuk om geld vragen. Dat is echt over de top.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden