EU-landen diep verdeeld over grenscontroles

De EU-landen blijken sterk verdeeld over de plannen van sommige landen om weer grenscontroles in te voeren om de misdaad en illegale immigratie tegen te gaan. Vooral Demarken kreeg donderdag veel kritiek op een bijeenkomst van de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie in Brussel.

VAN ONZE BUITENLANDREDACTIE

AMSTERDAM - De Deense regering kondigde eerder deze week aan dat zij weer controles wil gaan uitvoeren op de grenzen, hoewel het land deel uitmaakt van de Schengenzone waarbinnen alle grenscontroles zijn afgeschaft.

Volgens Kopenhagen zullen douaniers steekproefgewijze vrachtwagens, auto's en personen die het land binnenkomen controleren om smokkel tegen te gaan. 'We doen ons uiterste best om de goede kanten van de vrijheid van reizen te bewaren, maar tegelijk criminele activiteiten tegen te houden', zei de Deense minister van Binnenlandse Zaken Soren Pind.

Eerder hadden Frankrijk en Italië al om een aanscherping van de regels van het Schengenverdrag gevraagd. Zij vinden dat zij het recht moeten krijgen tijdelijk weer grenscontroles in te voeren om het hoofd te bieden aan de stroom vluchtelingen uit Tunesië.

Onder druk van de twee landen liet de Europese Commissie onlangs weten dat zij bereid is te kijken naar de vraag of dergelijke maatregelen toegestaan zijn bij een massale toestroom van illegale immigranten. Maar Commissievoorzitter Barroso beklemtoonde dat zoiets alleen bij 'hoge uitzondering' mag.

Vooral Duitsland heeft bezwaren tegen het uitkleden van het Schengenverdrag. 'Dit is veel meer dan een Duits-Deense kwestie, het gaat om het recht op vrijheid voor de burgers van Europa. De vrijheid van reizen is niet iets dat we kunnen opofferen om interne politieke redenen,'zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle.

Ook andere landen vinden dat de Deense regering is gezwicht voor de druk van de rechtse Volkspartij, die het kabinet gedoogsteun geeft. Die partij dringt al veel langer aan op extra maatregelen om illegalen buiten de deur te houden. Het gevoel is dat de partij nu de problemen van Italië en Frankrijk heeft aangegrepen om zijn eigen zin door te drijven in ruil steun aan de bezuinigingsplannen van de regering.

De Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter waarschuwde voor een 'kettingreactie' als landen op hun eigen houtje besluiten weer grenscontroles in te voeren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden