nieuwsbrexit

EU-landen beslissen volgende week over uitstel Brexitdatum

De EU-landen beslissen begin volgende week of ze gehoor geven aan het Britse verzoek de Brexitdatum opnieuw uit te stellen. De EU-ambassadeurs besloten vrijdagochtend eerst af te wachten of het Britse parlement maandag besluit tot nieuwe verkiezingen.

Premier Boris Johnson verlaat Downing Street 10 in Londen. Beeld EPA
Premier Boris Johnson verlaat Downing Street 10 in Londen.Beeld EPA

Als die verkiezingen er komen – op verzoek van de Britse premier Johnson – ligt uitstel van de Brexit tot 31 januari 2020 voor de hand. Johnson wil dat de Britten op 12 december dit jaar naar de stembus gaan in een ultieme poging het Lagerhuis achter het Brexitakkoord te scharen dat hij deze maand met Brussel sloot. Dit akkoord garandeert een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU, inclusief een overgangstermijn tot maximaal eind 2022 waarin Londen de bestaande EU-regels zal volgen.

De huidige deadline voor de Brexit is 31 oktober. Het lukt Johnson echter niet de wetgeving voor het Brexitakkoord voor die datum door het Lagerhuis te krijgen. Uitstel is daardoor nodig om een harde Brexit (chaotisch vertrek zonder akkoord) te voorkomen.

De EU-ambassadeurs van de lidstaten waren het vrijdag eens over de noodzaak van verlenging alsook dat een besluit hierover in principe schriftelijk kan worden afgehandeld. EU-president Tusk is niet van plan een extra EU-top uit te schrijven. Parijs suggereerde begin deze week dat wel te willen.

Maandag of dinsdag beslissen de EU-landen over de precieze duur van het nieuwe uitstel. Het Lagerhuis vroeg eerder om 31 januari als nieuwe vertrekdatum. Het is mogelijk dat de EU-landen de voorkeur geven aan een kortere termijn als het Lagerhuis niet in staat blijkt het eens te worden over verkiezingen.

WAT WE EERDER DEZE WEEK SCHREVEN OVER BREXIT:

Boris Johnson gaat het Lagerhuis voorstellen om op 12 december parlementsverkiezingen te houden. Hij heeft de steun nodig van tweederde van de kamerleden. Tevens kondigde hij aan dat afgevaardigden tot 6 november de tijd krijgen om zijn Brexit-wetgeving goed te keuren.

Tusk wil Brexitdatum weer uitstellen. Waarom wil hij dit en wat vinden de EU-leiders?

Onze correspondent Patrick van IJzendoorn over de de Brexitsaga: ‘Ondersteboven denken is in Londen het nieuwe normaal’

Het zaterdag door het Lagerhuis geforceerde uitstel van de stemming over Brexit, maakt de kans op het aannemen van Johnsons Brexitdeal niet per se kleiner. Zeker niet nu de Europese leiders Johnson de ruimte willen geven.

Lagerhuisvoorzitter John Bercow heeft maandag opnieuw de hoofdrol opgeëist in het Brexit-debat. ‘Mr Speaker’ stond de regering-Johnson niet toe om kamerleden nogmaals te laten stemmen over het akkoord dat Londen met de EU heeft gesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden