EU lanceert eerste Galileo-satelliet eind 2005

De eerste Europese satelliet voor plaatsbepaling wordt eind volgend jaar gelanceerd. Vice-voorzitter Barrot van de Europese Commissie heeft dat vrijdag gezegd, nadat de verkeersministers van EU-landen een politiek akkoord bereikten over de lancering....

ANP

In totaal komen er dertig van zulke kunstmanen. Het zogeheten Galileoproject is een Europese en preciezere variant van het Amerikaanse GPS. Ze bieden burgers met ingang van 2008 gratis informatie voor bijvoorbeeld routeplanners. Bedrijven kunnen ook aanvullende informatie kopen en overheden gaan Galileo gebruiken voor communicatie-uitwisseling.

De eerste Galileo-satelliet wordt komende zomer al in Noordwijk feestelijk gedoopt. Eurocommissaris Barrot (Verkeer) zal dat doen samen met verkeersminister Peijs. Het ESA in Noordwijk test de satellieten, voordat ze in Frans Guyana gelanceerd zullen worden.

Eurocommissaris Barrot sprak over een historisch besluit. 'Galileo is zonder twijfel het mooiste technologische project van Europa', zei hij. 'Galileo zorgt voor een technische revolutie die vergelijkbaar is met mobiele telefoons.'

Barrot ziet alleen maar voordelen van het systeem. Automobilisten sparen tijd en geld door files te vermijden, hulpdiensten kunnen sneller op de juiste plek komen en schepen met gevaarlijke ladingen zijn beter te volgen. Hij stelde dat Galileo bovendien 150.000 banen in Europa creërt.

De stationering van Galileo kost 3 miljard euro. De EU-landen betalen daarvan ongeveer 1 miljard. Het meeste geld komt van het bedrijfsleven: twee consortia dingen naar de positie. In februari valt de keus. De exploitanten verdienen het geld terug door inkomsten uit het gebruik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden