EU krijgt meer grip op begroting lidstaten

Brussel krijgt meer controle over de begrotingen van de Europese lidstaten. Dinsdag stemde het EU-parlement in Straatsburg in met het zogenoemde 'two pack'. De lidstaten moeten formeel nog instemmen, maar het voorstel dat nu op tafel ligt is het resultaat van onderhandelingen tussen EP en lidstaten.

Redactie
Europees commissaris van economische en monetaire zaken Olli Rehn Beeld ANP
Europees commissaris van economische en monetaire zaken Olli RehnBeeld ANP

Lidstaten worden volgens de nieuwe regels verplicht al in het voorjaar hervormingsplannen in te leveren bij de Europese Commissie. Deze mag ze evalueren en met aanbevelingen komen. Zo kan Brussel landen die mogelijk in de problemen zijn, eerder bijsturen. In het najaar moeten de lidstaten hun begroting indienen voor het volgende jaar en Brussel toetst dan of de eerder gegeven aanbevelingen voldoende meegenomen zijn.

Ook zijn in het 'two pack' de spelregels vastgelegd die gevolgd moeten worden als een land financiële steun ontvangt uit Europa. De huidige programma's voor onder meer Griekenland en Ierland werden ad hoc opgesteld. Nu is de procedure vastgelegd.

Crisis
Sinds het uitbreken van de economische crisis heeft Europa de regels over begrotingscontrole aangescherpt. Europees commissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) durfde het aan om te stellen dat als deze regels er al waren bij de introductie van de euro, 'we niet geleden zouden hebben onder een crisis van deze omvang'. Hij is ervan overtuigd dat Europa eerder over de crisis heen zou zijn gekomen met minder sociale en financiële kosten.

Volgens Europarlementariër Dennis de Jong (SP) wordt Prinsjesdag gedegradeerd tot een schertsvertoning en hij stemde dan ook tegen de plannen. Zijn CDA-collega Corien Wortmann-Kool is een voorstander omdat 'tijdig ingrijpen veel grotere problemen later voorkomt.'

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout voorkomen de nieuwe regels 'paniekvoetbal om onder de begrotingsnorm van 3 procent te blijven, door in een vroeg stadium zwaktes in de begroting of economie aan te pakken.' Zijn PvdA-collega Thijs Berman wijst erop dat er voor gezorgd is dat begrotingsdiscipline niet ten koste gaat van een sociaal Europa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden