NieuwsBrussel

EU krijgt 300 miljoen extra vaccindoses BioNtech-Pfizer: investering betaalt zich uit

De EU kan rekenen op nog eens 300 miljoen doses van het BioNTech-Pfizer vaccin tegen corona. Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie maakte de aanvullende overeenkomst met de vaccinfabrikant vrijdagochtend bekend.

Dozen met de eerste leveringen van het vaccin van Pfizer-BioNTech.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

‘Zeer goed nieuws’, zei Von der Leyen en volgens haar het bewijs dat de gezamenlijke Europese vaccinstrategie succesvol is. Samen met de eerder vastgelegde BioNTech-vaccins (ook 300 miljoen doses) en die van Moderna (160 miljoen doses) beschikt de EU nu over genoeg vaccins om 380 miljoen Europeanen in te enten. De lidstaten tellen samen 460 miljoen burgers.

De vaccins van BioNTech-Pfizer en Moderna zijn de enige twee die tot nog toe zijn goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenbureau EMA. De EU heeft afspraken over vaccinleveranties met nog vier fabrikanten. Als die vaccins ook worden goedgekeurd beschikt de EU over 2,3 miljard doses, veel meer dan nodig.

Van de extra 300 miljoen BioNTech-doses kunnen er 75 miljoen al in het tweede kwartaal van dit jaar geleverd worden. De EU heeft vorig jaar 2,1 miljard euro in de productiecapaciteit geïnvesteerd van de zes geselecteerde vaccinproducenten. ‘Dat betaalt zich nu uit’, aldus Von der Leyen.

Juridisch bindend

De EU-landen besloten afgelopen zomer dat de Commissie namens de lidstaten onderhandelt met de fabrikanten. Dat moest een wedloop tussen verschillende landen voorkomen. Von der Leyen zei vrijdag dat deze afspraak ‘juridisch bindend’ is en parallelle onderhandelingen tussen één land en één van de zes door de EU geselecteerde fabrikanten niet zijn toegestaan. Eerder stelden haar adviseurs dat de gezamenlijke strategie politiek bindend is, maar juridisch niet afdwingbaar.

De uitspraak van Von der Leyen brengt haar thuisland, Duitsland, in een ongemakkelijke positie. Berlijn sloot vorig jaar zelf een voorlopig contract met BioNTech voor de levering van 30 miljoen vaccindoses en met fabrikant Curevac voor 20 miljoen doses.

Commissie-ambtenaren beamen dat het Duitse optreden ‘niet de schoonheidsprijs’ verdient, maar verwachten geen strafmaatregelen tegen Berlijn. De Duitse minister Spahn van Volksgezondheid liet eerder deze week weten dat aparte vaccinleveringen voor Duitsland pas zullen plaatsvinden, nadat de fabrikanten hun contracten met de hele EU zijn nagekomen. Met de aanvullende 300 miljoen doses van BioNTech-Pfizer zijn er zo veel vaccindoses beschikbaar voor de EU dat een speciale levering voor Duitsland waarschijnlijk niet meer nodig is.

Lees ook

De Jonge overschat hoeveelheid beschikbare vaccins (en dat had hij kunnen weten)
Nederland beschikt op korte termijn over minder vaccins dan minister Hugo de Jonge maandag aankondigde in zijn Kamerbrief over de vaccinatiestrategie.

Bureaucratie belemmert snelle vaccinatie verpleeghuisbewoners
Ook de geleverde doses van het tweede goedgekeurde vaccin, dat van Moderna, zullen tot in februari in de koelcel liggen. De bewoners van de verpleeghuizen voor wie dit middel is bestemd, krijgen nog geen inenting.

Wie mag wanneer een prik? Zes vragen over de komende vaccinatiegolf
Zorgmedewerkers van de verpleeghuizen vormen – naast hun collega’s in de acute ziekenhuiszorg die afgelopen weekeinde voorrang hebben gekregen – de eerste groep die in Nederland in aanmerking komt voor een vaccinatie.

Dit gebeurt er in jouw lijf als de prik is gezet
De eerste coronavaccins zijn gebaseerd op een sciencefictionachtige techniek waaraan wetenschappers tientallen jaren sleutelden. Hoe werkt die techniek, en wat gebeurt er precies in het lichaam zodra het vaccin is ingespoten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden